2 Şubat 2011 Çarşamba

Evde Kompost Çayı Yapımı

Evde Kompost Çayı Yapımı
Gerekli malzemeler
1-Akvaryum hava taşı (3 adet)
2-Akvaryum hortumu   (2 metre civarı)
3-Akvaryum hava motoru (3 hava taşını çalıştıracak güçte)
4-Hava dağıtıcı valf
5-15-20 litrelik kova
6-İp
7-Sülfürsüz Melas 25gr
8-Hazır kompost 600-700 gr 
9-Tülbent
1,2,3 Akvaryumculardan temin edilebilir.Tülbent yerine ten çorap veya benzer bir malzemede kullanılabilir.

Melas;daha çok yem sanayinde kullanılan bir tür şeker,siyah şekerde deniliyor.Üretim şeklinden dolayı iki türlü. Sülfürsüz olanını tercih etme nedenimiz sülfürün faydalı bakterilerimizi öldürmemesi.


1.Adım Öncelikle hava sistemini kurun,hava hortumunu 3 lü dağıtıcıya takın daha sonra hava taşlarını kovanın dibine gelecek şekilde 3 e ayırın her taş ayrı bir yerde bulunmalı fazla hortum kullanmamak için tek hortumla dağıtıcıyı aşağı indirip aşağıda 3 e ayırabilirsiniz.










2.Adım
Kovaya 600-700 gr kadar bitmiş kompost koyulur,üzerine su ilave edilir,suyumuz klor içermemelidir,eğer klorlu su kullanılacaksa hava taşlarıyla 1 saat havalandırıldıktan sonra kullanılmalıdır.Su ilavesinden sonra faydalı bakterilerimizin beslenmeleri için 25 gr sülfürsüz melastan ilave edilir.





 3.Adım Karışımı hazırladık bundan sonra demlememiz gerekiyor, karışımı arasıra karıştırarak hava almayan yer kalmamasını sağlıyoruz, unutmayalım ki bizim için oksijenle çoğalan bakteriler önemlidir.1 gün hava motorumuzu çalıştırıp çayın demlenmesini bekliyoruz. Çayımız bir müddet sonra köpürmeye başlarsa şaşırmayın işlerin yolunda gittiğini gösterir.















Çayımız demlendikten sonra, karışımı süzüp kullanıyoruz.
Kullanım Tavsiyeleri
Öncelikle en kısa sürede çayımızı kullanmamız gerekiyor.
Kompost çayı içerisindeki mikroroganizmalar ışığa duyarlıdır. Bu yüzden uygulama saat 10:00 dan önce veya 16:00 dan sonra yapılmalıdır
Bitki büyüklüğüne ve türüne göre uygulama miktarı değişir, domates bitkisi için ortalama 25 ml dir. Maydonoz gibi otsu hassas bitkiler için klorsuz suyla 1:3 oranında seyreltilip kullanılmalıdır.

Kaynak:.finegardening.com/how-to/articles/brewing-compost-tea.aspx

kompost cayi, Organik Bahçe

4 yorum:

Cengiz Kirandi on 25 Mart 2011 22:01 dedi ki...

Guizel calisma,
Yenilerini bekliyoruz.

Gökay on 13 Nisan 2011 22:42 dedi ki...

Cengiz bey teşekkür ederim bloglarımızın engellenmesi nedeniyle bloglara bir süre giriş yapamadık. Şimdi bilgisayarda DNS ayarları yapıp yasağın arkasından dolanıyoruz. Yenilikler çalışmalar bundan sonra gelmeye başlar görüşmek dileğiyle.

Hakan KIRIK on 24 Kasım 2017 12:01 dedi ki...

Merhaba, sülfürlü ve sülfürsüz melası nasıl ayırt edebiliriz ? Tadı, kokusu?
Satışını yapanlar da bilmiyor bu konuyu; "bize öyle olduğu söylendi" diyorlar o kadar. Hatta ürün üzerinde sadece MELAS yazıyor. Sülfürlü mü değil mi etiket ve ambalajdan belli olmuyor

Gökay on 26 Kasım 2017 13:45 dedi ki...

Nasıl tespit edilir bende bilmiyorum ancak, üretim amacı bizim amacımızla aynı olduğu için sülfürsüz olma ihtimali daha yüksektir. Ben eski evimiz müsaitken çok sık yapıyordum müthiş bir besleme tekniği kesinlikle öneririm. Bakteriler çalışıyorsa sülfürlü, sülfürsüz olması çok önemli değil sistemi kurduğunuzda köpürme başlıyorsa bakteri faaliyeti başlamış demektir. Bitki çayının faydalarının gözlemlenmesi için bitkinin büyüme evresinde olması gerekiyor eğer uygun koşullar varsa bir kaç ayrı deneme alanı kurarak bilimsel bir metodla kontrolünü yapabilirsiniz. Olur da yaparsanız sonuçları bizimle paylaşırsanız memnun oluruz. İyi günler dilerim

"Melas; alkol, maya ve yem sanayinde temel ham madde durumundadır, ayrıca ucuz olduğu için sitrik asit fermentasyonunda ham madde olarak da kullanılır."

Yorum Gönder

 

© 2011 Hobi Bahçesi | Orkide Bakımı | Afrika menekşesi | Site Haritası

Site Hakkında | İletişim