7 Şubat 2011 Pazartesi

Organik Bahçecilik için Tohum Kullanımı

Genel bakış
Organik tarım da toprak doğal olmalıdır bu şu anlama gelir ilaç içermemelidir, herhengi bir kimyasal kirleticiye maruz kalmamalıdır, gübre kullanımında kimyasal gübre yerine doğal gübreler tercih edilmelidir. Yükseltilmiş yatak kullanılsa bile inşaat malzemeleri kullanılmamalıdır. Tohumlar organik sertifikalı olmalıdır.

Organik Sertifika
Organik bahçecilik yeni olmamasına karşın organik sertifikasyon çok yenidir. Sertifikalı ürünlerin takibi amacıyla sertifikasyon kuruluşlarının katı kuralları vardır. Bu kuruluşlar bahçede kullanılan gübrenin içeriğinden tohumların paketlenmesine kadar olan süreyi sıkı kontrol ederler. Kurallara uyan kuruluşlara organik sertifikası verilir. Alacağınız ürünün organik sertifikası varsa onu güvenle alabilirsiniz.



Melez Bitkiler ve Tohumlar
Melez bitkiler her zaman kötü değildir.Melezleme iki bitkinin olumlu özelliklerini alarak daha üstün özellikte yeni bir bitki üretmek için birleştirmek anlamına gelir. Üretilen melez bitkiler hastalıklara daha dirençli, pazarlamaya uygun özellikte olurlar. Bu bitkileri aynı özellikte çoğaltmak için dal çelikleri almak gerekir. Manavdan alıp beğendiğiniz meyveler veya herhangi bir yerden alınmış tohumlar melez bitkilerden elde edilmiş olabilir bu durumda alacağınız tohumlar atalarından çok farklı özellikte bitkiler oluşturacağı için bu tohumlara güvenilmez.

GDO Tohumlar
Genetiği değiştirilmiş bitkiler geleneksel üretim yöntemlerinden çok farklı biyoteknolojik bir gelişmedir. Bu yeni teknik iki farklı tür genlerinin bazı özelliklerinin birleştirilmesi demektir. Bu çalışma önce mısır için yapılmıştır. Üretilen mısır çeşidi ot ilaçlarına karşı dirençlidir böylece üzerine ne kadar ot ilacı atarsanız atın mısır bitkisi ilaçtan etkilenmezken yabancı otlar yok edilecektir. Eğer yakınınızda GDO lu bitki üretimi yapan üreticiler varsa bu bitkilerden tozlaşma sonucu bahçenizdeki bitkiler etkilenebilir, yabancı tozlaşma konusunda çok dikkatli olunmalıdır.

Açık Tozlaşma
Açık tozlaşma en eski, en doğal yöntemdir. Rüzgar ve faydalı böcekler bitkilerin tozlaşmasına yardımcı olur, dışardan müdahale yoktur. Açık tozlaşma bir birine uyumlu bitkilerin çapraz tozlaşmasına neden olabilir bu yüzden bir birine uyumlu bitkiler makul mesafelerde yetiştrilmelidirler. Çapraz tozlaşmayı önlemenin bir diğer yoluda farklı olgunluk zamanlarında bitkiler yetiştirmektir. Eğer organik tohumlar satın alıyorsanız üreticiler çapraz tozlaşma olmadığını garanti ederler.

Organik Tohum Toplama
Organik bitkilerden kendi tohumlarınızı elde etmeniz mümkündür. Öncelikle bitkinin organik tohumdan ve organik yöntemlerle yetiştirildiğine emin olunuz. Çiçekler solduğunda tohumlar olgunlaşır dere otu, kişniş örnek verilebilir. Tohumlar olgunlaşırken genelde renkleri koyulaşır bazı tohumlar kabuklu olabilir olgunlaşma zamanı yaklaştıkça kabuk açılır tohumlar dökülmeye başlar eğer tohum toplancaksa hemen altına bir bez serilmeli dökülen tohumlar toplanmalıdır. Bazı tohumlar olgun meyvelerin içinde gelişir örneğin domates, salatalık, biber gibi. Bu meyvelerden tohum alırken tel süzgeç içinde meyve etiyle tohumu ayırt edebilirsiniz suyla iyice yıkadıktan sonra kurutun. Elde ettiğiniz tohumları hava geçirmeyen, kilitli poşetlerde serin ve karanlık yerlerde saklayabilirsiniz.

Organik Bahçe Bitkileri, Organik Bahçecilik İpuçları

0 yorum:

Yorum Gönder

 

© 2011 Hobi Bahçesi | Orkide Bakımı | Afrika menekşesi | Site Haritası

Site Hakkında | İletişim