|
![]() |
Yeşil Gübre |
Yeşil Gübre
Yeşil gübre topraktan aldığını geri toprağa veren bir süreçtir. Genellikle kışın ekilen bitkiler sebze üretim
sezonuna bir iki hafta kalana kadar büyütülüp biçilir. Yeşil gübreleme toprak verimliliğini artırırken toprak erezyonunu önler, yabancı ot kontrolüne yardımcı olur. Kışın ekilen çavdar baharın biçildiğinde malç olarak kullanılabildiği gibi çürüyen kısımları toprağa humus kazandırır. Fiğ gibi kökleri derine giden bitkiler derindeki toprak besinlerini yukarı çeken yeşil gübre bitkilerindendir.
Kompost
Kompost çim artıkları, talaş, mutfak artıkları, ağaç kabuğu gibi organik maddelerin çürümesinden elde edilir. Bitmiş kompost humusça zengindir, toprak kalitesinin artırılmasına yardımcı olur, içerdiği ek minareller bitkilerin güçlü ve sağlıklı büyümesini sağlar, su erezyonunu önler, hastalıkların yayılmasını engeller. Bahçenin ihtiyacı olan kompostu elde etmenin en iyi yolu kendi kompost yığınınızı hazırlamaktır.
Malçlama
Toprağın hızla kurumasını engellemenin ve yabancı otların büyümesini geciktirmenin en kolay yolu bahçeyi malçlamaktır. Bahçe bitki ekilmeyen boş alanlar malçlanabilir. Saman, çimen artıkları, kuru ot, kompost gibi malzemeler organik malç malzemeleridir. Toprak yüzeyine bir iki santimlik malç serildiğinde toğrağın sus tutma kapasitesi artacak ve yabani ot çıkışı geciktirilecektir.
Arkadaş Ekim
Arkadaş ekim yöntemi bitkilerin bir birlerine besin sağladığı, zararlı böcek ve hastalıklara karşı birlikte mücadele ettikleri, sebze, çiçek, ot gibi belirli türdeki bitkilerin ekildiği bir süreçtir. Otlar en çok tercih edilen arkadaş bitkilerdir. Bitki uyumu önemli bir konudur bazı bitkiler bir birleriyle uyumluyken bazıları uyumsuzdur. Uyumsuz bitkiler mesafeli ekilmelidir.Sarımsak bahçeler için doğal mantar ilacıdır. Fasulye; mısır gibi azot ihtiyacı yüksek bitkilerin azot ihtiyacını karşılamak için mükemmel bir arkadaştır.

0 yorum:
Yorum Gönder