|

Uzun süre çiçekli kalabilen, etli ve yeşil yapraklarıyla Afrika menekşesi dünyanın en popüler çiçeklerinden biridir. Bakımı çok kolay olmasa da burada anlatılanların hepsini yaparsanız mükemmel Afrika menekşeleriniz olacaktır.
Saksı
Saksı seçimi çiçeklenme için çok önemlidir derin saksılar yerine yayvan ve geniş ağızlı saksılar tercih edin. Saksı altına drenaj delikleri açın. Toprak saksılar ağız bölgesinde zamanla tuzlanma ve yosunlanma
yapar bu yüzden plastik saksılar veya sırlı saksılar tercih edin.
Toprak
Afrika menekşesi kök çürüklüğüne duyarlı bir bitkidir saksı harcı iyi havalanma özelliğine sahip olmalıdır. Bunun için en iyi karışım 1 ölçek hazır saksı toprağı 1 ölçek perlit ve 1 ölçek torf karışımıdır. Saksı toprağı alırken pH değerine dikkat edin. Toprak pH sı 5,4-6,5 arasında olmalıdır.
Işık
En uygun evin doğu penceresidir sabah güneşinden faydalanır, eğer doğu pencereniz yoksa kuzey penceresine koyun. Yüksek ışık yoğunluğunda menekşe yaprakları kahverengileşir, düşük güneş yoğunluğunda ise çiçeklenme olmaz.
Sıcaklık
Menekşe tropikal iklim bitkisidir. Sıcaklığın 18 C altına düşmemesini ve 32 C üstüne çıkmamasını sağlayın. En ideal sıcaklık 26 C civarıdır. Gece gündüz sıcaklık farkı 5 C aşmazsa çiçekler daha renkli ve parlak, yapraklar büyük olacaktır.
Sulama
Sulama suyunun oda sıcaklığında olmasını sağlayın. Sulamayı saksı altından yapın, yapraklara su değdirmeyin. Saksı altlığını suyla doldurun, Toprak yüzeyi nemlenene kadar bekledikten sonra saksı altlığında kalan suyu dökün. Sulama zamanına dikkat edin, öğlen sulamasında yapraklarda siyah lekeler oluşurken, gece sulamasın da mantari hastalık riski artar. En uygun sulama zamanı sabahtır.
Gübreleme
Saksı harcını kendiniz hazırlıyorsanız NPK 12 36 14 gübre karışımını kullanın ve ürün üzerinde yazılan prosedüre uyun. Düzenli gübrelemede dengeli gübreleri tercih edin NPK 20 20 20 gibi, çiçeklenme döneminde fosfor ihtiyacı artar NPK 10 30 20 veya 15 30 15 kullanın. Gübre içeriğinde azot kaynağı olarak üre olmadığından emin olun.

2 yorum:
Menekşelerimin yaprak ucunda kararmalar oluyor bir süre sonrada kuruyor. Nedenini öğrenmeye çalışıyorum çelikler yurt dışından geldi ölürlerse bir daha bulamam. Hemen cevaplarsanız çok yardımcı olursunuz.
Nihat bey menekşelerdeki en büyük sorun sulama ve tuz birikimi. Sizin bahsettiğiniz belirti, fazla sulama, yüksek ph veya gübrelemeden kaynaklanır.
Bir kaç hafta gübreleme yapmayın, sulamaya dikkat edin, gübre verirken normal gübreleme tarifinin yarısı kadar gübreleme yapın.
Yorum Gönder