14 Mayıs 2011 Cumartesi

Tohumdan Hünnap Üretimi

Çimlenmiş Hünnap

Hünnap ( Zizyphus jujuba ), innap yada bir diğer adıyla çiğde son yılların popüler bitkisi. Meyvesinin en büyük özelliği fanatiklik yapması bir kez yedikten sonra bırakamıyorsunuz.
Ülkemizde bilinen iki türü var aşılı diye tabir edilen iri tür ve yabani olan küçüktür. Çetin kabuğu ve çimlenmeye karşı direnç göstermesi tohumdan üretimi biraz güçleştiriyor. Direk tohumdan üretimide mümkün ancak bazı kimyasallarla muamele edilip çeşitli işlemlerden geçirilmesi gerekiyor .


1.Adım Elinizde tohum yok ve meyveden tohum alıyorsanız meyve etiyle tohumun tamamen ayrıldığından emin olun. Meyvesi çok hızlı bakteri üretir, ekimle birlikte bakteri çoğalıp bitkiyi öldürebilir
2.Adım Temiz tohumları küçük bir çekiç yardımıyla tam ortasından kırın. Tohuma zarar vermeden kabuğundan çıkarın. Alınan her tohum çimlenmediği için bitki elde etme şansınızı artırmak için fazladan tohum kırın.
3.Adım Kapaklı bir kap bulun. 1 kg lık zeytin tenekeleri olabilir, içine pamuk yerleştirin. Pamuğun arasına tohumları koyup hafif hafif nemlendirin.
4.Adım Kutunun ağzını kapatıp 25 derecelik sıcak bir yere yerleştirin.
5.Adım İki gün ağzı kapalı duran kabın kapağını hafifçe aralayıp fazla nemin çıkmasını sağlayın. Yüksek nemde tohumlar çürüyebilir.
6.Adım Arada kabın nem kontrolünü yaparak eksilen nemi takviye edin.
7.Adım Bir hafta içerisinde tohumlar çimlenmeye başlıyacaktır. Çimlenme başladıktan hemen sonra viyole veya saksıya aktarıp oda sıcaklığında suyla sulayın.
8.Adım Sıcak bir alana yerleştirdikten sonra tohumun çıkışını bekleyin.


Not: Bitki çıktıktan sonra fazla nemden hoşlanmadığından çok fazla sulamaktan kaçının.

Hünnap, Üretim

7 yorum:

Adsız dedi ki...

elinize sağlık güzel yazı olmuş. bir sorum var, bu işlemleri hangi aylarda yapılmalı?

Gökay on 8 Ekim 2014 17:20 dedi ki...

Üretim çok kolay yapmanız gereken iri çekirdekleri seçip kırmak içinden çekirdeği sağlam çıkardıktan sonra çok çabuk çimlenir tecrübe kazanmanız için ocak ayı içinde işlemi yapmanızı öneririm sonra şubat-mart gibi tekrarlayıp nisan mayıs da bahçeye geçiş yapabilirsiniz. Kumlu, taşlı toprakları seviyor genelde duvar veya kaya diplerinde rahat ediyor dikimde bunu göz önüne alabilirsiniz toprağı biraz kum ve birkaç iri taşla destekleyebilirsiniz. Şuan hasat mevsimi çekirdekleri kuruttuktan sonra naylon poşetle nemini kaybetmeyecek şekilde dolapta veya soğuk bir alanda muhafaza edebilirsiniz. Üretiminizi sayfamızdan paylaşırsanız memnun olurum bana kalsa dağları taşları hünnapla donatırım su istemez bakım istemez ilaç bilmez hastalanmaz, meyvesi organiktir, uzun ömürlü her şeyiyle mükemmel bir bitkidir. iyi üretimler diliyorum.

Adsız dedi ki...

geridönüş için teşekkürler. bu sene çelikten daldırma yaptım, başarılı olamadım. çekirdekleri biriktiriyordum zaten, deneyip her aşamasını fotoğraflayıp paylaşırım burada.
saygılar..
ahmet

Gökay on 10 Ekim 2014 12:40 dedi ki...

Merhaba Ahmet bey çelikle üretim mümkün ancak bende başarılı olamadım hormon kullandım bu konuda bazı akademik çalışmalarda ki prosesleri takip ettim hiç birinde başarılı olamadım kallus oluşumu yaşanıyor ancak tam kökleneceği sıra çürüme başlıyor. Kullandığım ilaçlar etkisiz kalıyor olabilir her ne kadar içerikleri aynı olsa da ülkemizde üstünde yazanla içerikler tutmuyor en azından çürümeler bunu işaret ediyor. İBA en fazla yaklaştıran hormon oldu. Aşı yapılıyormuş sadece onu denemedim Çinliler aşıyla üretebiliyorlar zaten dünyada en çok Çin,de araştırmaları yapılıyor.

Gökay on 10 Ekim 2014 12:47 dedi ki...

Faydaları anlatmakla bitmez her bahçede mutlaka bir tane olmalı. Bu konuda çok sayıda yerli yabancı kaynak, akademik bilgiler bende vardı ancak o bilgisayarımın hard diski yandı ve bilgiler gitti farklı konularda binlerce makale buhar oldu çok üzüldüm dursaydı size göndermek isterdim verdiğim bilgileri akademik kaynaklarıyla sunmayı isterdim ancak elde yok hatırda kalanlar bunlar. Çalışmalarınızı paylaşırsanız çok memnun olurum selamlar.

Adsız dedi ki...

2015 Ocak ayında notları uyguladım fakat 4. madde gözümden kaçmış :) bütün tohumlar çöp oldu. bu sene başka bir forumda gözüme çarptı, arkadaş sert tohumları kırdıktan sonra çekirdeklerin kabuğunu da soymuş. tüm tohumları iki kısma ayırdım. çekirdeğin kahverengi kabuğunu soyduklarımın hemen hemen hepsi beş günde çimlendi. kabuklularda şu an (7. gün) pek hareket yok. bir kısmı çürümüş, yarıya yakını sağlam görünüyor. anlaşılan o ki çekirdekteki kahverengi zar soyulunca bakteri üreme oranı azalıyor.
umutsuz olduğum için hiç fotoğraf çekmemiştim.

saygılar..
Ahmet

Unknown on 29 Eylül 2016 13:54 dedi ki...

BEN DE DENİYECEĞİM BAKALIM SONUÇLARI PAYLAŞIRIM HAYIRLISI :)

Yorum Gönder

 

© 2011 Hobi Bahçesi | Orkide Bakımı | Afrika menekşesi | Site Haritası

Site Hakkında | İletişim