15 Mayıs 2011 Pazar

Toprak Tipleri

Bahçe Toprağı
Genel
Toprak parçalanmış kaya parçaları, bitki çürüntüleri, hayvansal atıklar gibi birçok maddenin bileşiminden oluşur. İnce bir toprak tabakası oluşması için binlerce yıla ihtiyaç vardır. Topraklar içerdikleri madde miktarına madde büyüklüğüne ve organik madde içeriklerine göre sınıflandırılabilirler.

İçeriklerine göre Toprak tipleri
  • Kumlu toprak
  • Milli toprak
  • Killi toprak
  • Tınlı toprak
  • Turba ( Torf ) Toprak
  • Kireçli toprak
Kumlu Toprak Bu tip topraklar çok küçük kaya ve mineral parçacıklarından oluşur. İçerisinde kireç taşı, kuvars, granit gibi kayaçlar ihtiva eder. Kumlu topraklar erken ısınan, kolay işlenen ve drenajı yüksek olan topraklardır. Tanecik boyutu arttıkça su ve besin tutma kapasiteleri azalmaktadır. Bu tip topraklar organik maddece zenginleştirildiklerinde ve yaz aylarında sulandıklarında diğer toprak tiplerine göre daha kolay yetiştiricilik yapılabilir.

Milli Toprak Daha çok dere kenarlarında rastlanır. İçerisinde kum, kuvars ve organik maddeler bulunur. Kille kum arasında geçiş formundadır. Kum gibi taneli olmasına karşın kumlu topraklara göre daha fazla su tutma kapasitesine sahiptir ve besin içeriği daha yüksektir.

Killi toprak Çok ince toz zerreciklerinden oluşur. Yağışlı havalarda yapışkan bir çamur halini alırken kurak şartlarda sertleşir ve çatlar. Havalanma kapasitesi düşüktür. Tava gelmeden yapılan toprak işlemelerinden olumsuz etkilenir.
Kırmızı Killi Toprak
İki tipi vardır. Kırmızı killi topraklar organik maddelerle beslenir ve havalanma kapasitesi artırılırsa yetiştiricilik için uygun topraklardır. Beyaz killi topraklar yüksek tuz içerikli yetiştircilik için pekte uygun olmayan topraklardır.
Beyaz Killi Toprak
Tınlı toprak Bu topraklar kumlu, milli ve killi toprağın belli orandaki karışımından oluşur. İçerisinde yüksek oranda organik madde ve humus bulunur. Su tutma ve havalanma kapasitesi yüksektir. Bitkisel üretim için mükemmel toprak olarak tarif edilir. Her türlü yetiştiriciliğe uygundur.

Turba ( Torf ) Toprak Organik maddelerin göl akarsu gibi sulu alanlarda çürüyerek birikmesi sonucu oluşur. Su tutma kapasitesi yüksek, havalanması iyi asidik karakterli topraklardır. Organik kökenli olmasına rağmen besleme değeri yüksek değildir. Fideler için ve köklendirilecek bitkiler için ideal topraklardır.

Kireçli Toprak Turba toprakların aksine pH değeri yüksek alkali topraklardır. İçerisinde kil, kum organik madde ve kireç bulundururlar. Suyu geçirmezler ve zor işlenen topraklardır. Yaz aylarında daha çok sulamaya ihtiyaç duyarlar. Ağaçlar için uygun olmayan toprak tipidir. Yüksek pH dolayısıyla iz element noksanlıkları sık görülür. Magnezyum ve demir açısından takviye edilmelidir.

Kireçli Toprak

Farklı bitkiler farklı toprak tiplerinden hoşlanabilir. Her toprak tipinin kendine has çeşitli avantaj ve dezavantajları vardır.

Organik Toprak Su, Toprak

0 yorum:

Yorum Gönder

 

© 2011 Hobi Bahçesi | Orkide Bakımı | Afrika menekşesi | Site Haritası

Site Hakkında | İletişim