9 Haziran 2011 Perşembe

Kabak Aşısı

Kabak Aşısı
Genel
Aşılı fide kullanımının bir çok faydası var. Daha az gübre tüketimi, daha az ilaç tüketimi ve daha fazla verim elde edliyor. Aşılı fide kullanımı aynı zamanda doğaya dost bir üretim şekli. Son yıllarda karpuzla adı anılan aşılı fideler, domates, salatalık, patlıcan, kavun gibi diğer sebze türlerinde de kullanılıyor. Aşılı karpuz üretiminde daha çok su kabağı anaçları tercih ediliyor. Eskisi kadar su kabağı üretimi çok kısıtlı kalsada turistik bölgeler de süs eşyası yapımı nedeniyle hala üretimi yapılmakta.

1.Adım Karpuz tohumlarının geç çıkması ve yavaş büyümesinden dolayı önce karpuz tohumlarını ekin. Hava sıcaklığı, güneşlenme süresi gibi etkilerden dolayı zamanlama değişiklik gösterebilir. Ortalama 1 hafta erken ekim uygun olacaktır.
2.Adım Aşılama dönemi kabaklar için gerçek yapraklar büyüyüp toprağa paralel olduğunda, karpuz içinse gerçek yaprakların ilk büyümeye başladığı devredir.
3.Adım Aşılama yapmadan 1-2 saat önce fideleri sulayıp yapraklarına su püskürtün ve gölge bir yere yerleştirin.
4.Adım Keskin bir bıçak yardımıyla kabak anacının büyüme noktasını kesin.
5.Adım Ucu sivri ancak keskin olmayan delici bir nesneyle kabağın büyüme noktasına bastırıp deliği genişletin. Kabak fidesinin içi boş endişelenmeyin.
6.Adım Karpuz fidesini gövdeden kesip ayırın. Ucunu eğimli keserek sivriltin.
7.Adım Karpuz fidesini açtığınız deliğe yerleştirip mandalla tutturun.
8.Adım Gölge ve nemli bir yere yerleştirin. İklimlendirme için; leğene su koyup fide kökleri suya değmeyecek şekilde yerleştirip, üzerini naylonla örtebilirsiniz.
9.Adım Fideler büyümeye başladığında aşılama başarıya ulaşmış demektir.

Kabak Delik Açma
Açılı Kesilmiş Karpuz ve Kabak

Fide, Sebze Bahçesi, Üretim

5 yorum:

Erdal on 22 Haziran 2011 20:26 dedi ki...

Az da olsa gen karışması oluyor sanıyorum. Geçenlerde bir gazetede aşı ile üretilmiş karpuzlarda hiç lezzet olmadığı haberi çıkmıştı. Belki de aşılanacak tür seçiminde bazı incelikler olabilir. Bu konuda bilginiz var mı?

Gökay on 22 Haziran 2011 22:02 dedi ki...

Sn Erdal profesyonel manada soruyorsanız elbette aşılanacak tür seçimi etkili Mustafa Kemal üniversitesinde yapılan bir tez çalışmasında 21 su kabağı türüne yapılan aşılamada hiçbir tat değşikliğine rastlanmamış. Gazete haberini yapan kişiye 5 değişik karpuz türünü tattırsak eminim hangisinin kabak olduğunu bilemeyecektir. Lezzetteki farklılık kabak üzerine yapılan yüksek verimli karpuz türlerinden kaynaklanıyor olabilir. Bu yıl Çumra karpuzu ve Koçhisar kavunu aşılaması yaptım bakalım tat konusunda farklılık olacak mı?
Kabak aşılı karpuz kalın kabuk ve çabuk çatlamadan anlaşılabilir.
Bahsi geçen tez no: 275324 yök sitesinden inceleyebilirsiniz.

Erdal on 23 Haziran 2011 20:41 dedi ki...

Bu kadar cevap yeterli, teşekkür ederim. Yaptığınız denemenin sonucunu ilerde yazasanız iyi olur. Sitenizi takibe aldım. Türkçe web siteleri arasında böyle sade ve özgün siteler kolay bulunmuyor.

Gökay on 28 Haziran 2011 13:27 dedi ki...

Sn Erdal "Az da olsa gen karışması oluyor sanıyorum." demişsiniz. Bunu cevaplamayı unutmuşum aşılamayla gen karışımı söz konusu değil. Şöyle düşünün bitkinizi çorak verimsiz topraklardan alıp, humusça zengin verimli topraklara dikiyorsunuz. Anaç besinlerle üretmek istediğimiz bitki arasında yalnızca aracı.

Adsız dedi ki...

Bahsi geçen tez (no: 275324), sonuçların istenilen yönde çıkması için bazı deney parametrelerinin kabak aşısını öne çıkaracak şekilde sabit tutulmasıyla hazırlanmıştır. Bunlardan birini örnek vermek gerekirse tez için yetiştirilen tüm karpuzlar aynı gün dikilip, kabak aşısı karpuzlar olgunlaşmaya başladığında tüm karpuzlar aynı gün toplanıyorlar. Kabak aşısı karpuzlar daha hızlı büyüyüp olgunlaştığı için, olgun kabak aşısı karpuzlar ile tam olmamış normal karpuz kıyaslanmış oluyor. Bu durumda bile tat değerleri eşit çıkmış.

Yorum Gönder

 

© 2011 Hobi Bahçesi | Orkide Bakımı | Afrika menekşesi | Site Haritası

Site Hakkında | İletişim