7 Haziran 2011 Salı

Yağmur Suyunun Bitkiler için Faydaları

Yağmur suyu toplama
Yağmur denizlerden, okyanuslardan ve göllerden buharlaşan suyun geri yer yüzüne dönüşüyle oluşur.
Dönüş esnasında havadaki toz zerreciklerini yer yüzüne indirir. Bu toz zerecikleri içerisinde bir çok mineral ve bitki besini vardır. Normalde yağmur suyunda azot olmamasına karşın şimşek çaktığında azot ve oksijen birleşerek bitkiler için doğrudan alınabilir azotu oluşturur. Azot bitkilerin yeşil aksam gelişimi için önemli bir elementtir.

Tüm bu içinde bulundurduklarına rağmen yağmur suyunun tuz oranı çok düşüktür. Bu özelliğinden dolayı yağmur suyu çok iyi bir çözücüdür. Özellikle saksı bitkileri yüksek tuzlu sulardan hoşlanmazlar, çeşme suyu içerisindeki klor topraktaki faydalı bakterileri yok ederken aynı zamanda toprakta birikerek bitkiler için toksik etki yapar. Saksı bitkileri yağmur suyuyla sulandığında yıl boyu saksı toprağında biriken tuzları yıkayarak sağlıklı kök gelişimi için uygun ortam oluşmasına yardımcı olur.

Çiçek Bakımı, Organik Toprak Su, Sulama

6 yorum:

Berceste on 26 Haziran 2011 15:16 dedi ki...

Eski Turk evlerinde mutlaka yagmur suyu da toplanan bir kisim olurmus. Babamin arkadaslari Emirgan ve civarindaki evleri anlatirlardi... Bahce disinda kullanim alanlari da var ustelik. Banyolarda, tuvaletlerde kullanilabilir. 2006 yilinda ben de ilk farkettigimde sunlari yazmisim... http://berceste.blogspot.com/2006/07/yamur-suyu-hasad.html

Gökay on 26 Haziran 2011 23:36 dedi ki...

Sn Berceste sizin yazınızı önceden okumuştum zaten sizinkinden esinlendim. Herkez yağmur suyunun ne kadar faydalı olduğunu anlatıyor bari bende neden faydalı sorusuna cevap arayım dedim. Yağmur suyunu pencereden şemsiyeyi ters çevirip toplayıp çiçeklere kullandım. 3 kez ph ve ec değerlerini ölçtüm her seferinde farklı değerler buldum bunun sebebinin rüzgarla havalanan tozlar, şemsiyedeki tuz ve şimşeklerin etkisinin olabileceğini tahmin ediyorum. pH değerleri genelde nötre yakın. Ec değerleri 0,01 - 0,02 ms/cm aralığında yani çok az tuzlu. Normal şebeke suyu 0,7 ms buradan kıyasla ne demek istediğimi anlayabilirsiniz. Örneğin menekşeler 0,6 ms/cm değerlerinde gübreli suyla beslenmeli yani siz şebeke suyuna gübre kattığınızda menekşelerinizin köklerine zarar veriyorsunuz. Eğer yağmur suyu kullanıp menekşeleriniz beslerseniz tüm besin elementlerini bitkiye vermiş oluyorsunuz ve ne kadar sulama yaparsanız yapın toprağınızda tuzlanma olmuyor.

Berceste on 26 Haziran 2011 23:53 dedi ki...

Gene eskiler saclarini yagmur suyu ile yikadiklarinda ipek gibi yumusak oldugunu soylerlerdi. Eskiden sampuanlarin olmadigini, beyaz sabun kullanildigini da dusunursek...

pH degeri onemli. Notrale cikmasi da super! Dediginiz gibi diger safsizliklardan etkilenmistir. Bir de pH'i ne ile olctugunuze de bagli.

Gökay on 28 Haziran 2011 10:27 dedi ki...

Hannayla ölçtüm. Kalibrelerini kendim yapıyorum +-0,01 hata payı var. Yani en fazla 7.01 veya 6.99 olabilir.

Berceste on 28 Haziran 2011 12:57 dedi ki...

Anladigim kadariyla pH metre ile olctunuz. pH olcmek icin Merck'in kagitlari da var, onlarla olculunce hata payi artiyor, onu soylemek istemistim.

Gökay on 2 Ağustos 2011 17:51 dedi ki...

Sn havana ürününzü daha detaylı tanıtmak isterseniz hazırlayacağınız tanıtım makalesini bir fotoğrafıyla yayınlayabiliriz. Tanıtım sayfanıza baktım ürünün içerisinde ne olduğunu göremedim. Hem satışlarınız için hem tanıtımınız için detaylandırırsanız memnun oluruz.

Yorum Gönder

 

© 2011 Hobi Bahçesi | Orkide Bakımı | Afrika menekşesi | Site Haritası

Site Hakkında | İletişim