17 Temmuz 2011 Pazar

Antoryum Çiçeği Bakımı

Antoryum Çiçeği

Antroyum ( Anthurium ) Flamingo çiçeği

Anavatanı orta ve güney amerikanın yağmur ormanları olan tropikal iklim bitkisidir. Yaprak şeklinin ve çiçeğinin flamingoyu andırmasından dolayı flamingo çiçeği olarakta anılmaktadır. Yıl boyu çiçek açan antoryum uzun ömürlü bir bitkidir. Yaprakları sanki özel olarak cilalanmış gibi durur. 800'e yakın türü olmasına rağmen ülkemizde bilinen türü Anthurium andraeanum'
dur. Ticari satışta genellikle kırmızı çiçeklisi tercih edilirken pembe, yeşil ve beyaz renk tonları da mevcuttur. Hollanda ve Amerika,da geliştirilen hibrit türler olumsuz koşullara daha dayanıklı olmasına karşın tropical türler de gerekli bakım yapıldığında evde veya ofiste kolaylıkla yetiştirilebilir.

Sıcaklık ve iklimlendirme

Doğal yaşam koşulları tropikal iklim şartları gerektirdiğinden en başta yüksek
sıcaklık ve nem ihtiyacı vardır. Yıl boyu belli sıcaklık aralığında tutulan ev veya ofislerde doğal olarak yetişebilir. En iyi yetişme sıcaklığı gece 17-18 C derece, gündüz 27-28 C derecedir. Diğer bir ifadeyle; insanların rahat edebileceği sıcaklıklar bu bitki içinde geçerlidir. Yüksek nem ihtiyacı yapraklarına spreyle su püskürtülerek giderilir. Bazı profesyonel yetiştiriciler nem ihtiyacını karşılamak ve mikro klima oluşturmak için saksı altlığına bir miktar çakıl koyup içini suyla doldurduktan sonra, saksıyı çakılların üzerine oturtarak bitkinin yüksek nem ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. Bunu yaparken dikkat edilmesi gereken konu saksı altının suyla temas etmemesidir. Suyla temes ederse uzun süre su içerisinde kalan kökler havasız kalır ve zararlı çürükçül bakteriler üreyerek bitkiyi öldürür.

Işık

Işık ihtiyacı afrika menekşeleriyle benzer özellik gösterir. Çok parlak ışıklar yaprakların yanmasına neden olur bu yüzden filtreli ışık sağlanmaldır. Günlük 3-4 saatlik sabah güneşini doğrudan alabilir bunun dışında doğrudan güneş ışığından korunmalıdır. Gün boyu güneş alan yerlerde perde arkasında tutulmalıdır. Zayıf ışık alan oda diplerinde, koridorlarda gelişimi durur. Ülkemizde bazı bölgelerin alt-tropik iklim özellği göstermesinden dolayı bu bölgelerde belli dönemlerde dış ortamlara taşınabilir. Bu gibi durumlarda rüzgar almayan, gölge alanlar veya ağaç altlarına yerleştirilmelidir.

Toprak

Genelde satın alınan antoryum bitkileri torf içinde gelir ve sık sulama sonucu bitkiler ölür. Bunun önüne geçmek için saksı toprağı değiştirilmelidir. Antoryum toprağının yüksek drenaj özelliği olmalıdır. Eğer toprak her sulandığında çamurlaşırsa bitki ölür. Aslında bitki köklerinin tamamen suda kalması bitkiyi öldürmez tabiatta bazı antoryumların bir kısım kökleri tamamen sudadır. Buradaki problem köklerin havasız kalması ve çürükçül bakterilerin üreyip bitkiyi öldürmesidir. Antoryum doğal koşullarda tropik yağmur ormanlarında ağaç altlarında veya kaya üstlerinde yetişir. Havai kökleri yardımıyla havanın nemini alır ve bu yolla beslenir. Köklerin yüksek oksijen isteği ve yüksek nem ihtiyacı simüle edilerek toprak karışımları hazırlanmıştır. Bazı profesyonel yetiştiricilerin önerdiği saksı harcı %30 oranında bio- kompost, %40 oranında orkide toprağı, %20 torf ve %10 perlitten oluşmaktadır ancak Tübitak destekli yapılan bir araştırmada yalnızca pomza (volkanik tüf) içerisinde sağlıklı antoryumların yetiştirilebileceği kanıtlanmıştır. Bu malzemelerin bulunmaması durumunda toprak karışımı olarak 1:1:1 oranlarında ağaç kabuğu kompostu, perlit ve torf karışımı kullanılabilir. Havalanmayı artırmak amacıyla ince kıyılmış odun kömürü eklenir. Eğer ağaç kabuğu kompostu bulamazsanız 1:1 torf- perlit karışımı kullanabilirsiniz. Toprak karışımı hazırlarken toprak tarifine harfiyen uyulmasına gerek yoktur ancak gerekli koşullara bağlı kalınması bitki sağlığı için önemlidir.
Beyaz Antoryum

Sulama

Doğru bakım için yapmanız gereken bir numaralı şey sulamadır. Antoryumlar son derece dayanıklı bitkiler olmasına karşın düzenli aralıklarla sulanmalıdır. Sık sulama yapılmalı ancak toprağın çamurlaşmasına müsade edilmemelidir. Toprak içerisindeki hava boşlukları bitkinin akciğerleri gibidir, sulama yapıldığında hava boşluklarıyla su yer değiştirmektedir. Eğer toprak yüzeyi tamamen kurursa geçirimsiz bir hal alacak su çekildiğinde yeniden hava girişine müsade etmeyecektir. Bu yüzden toprak yüzeyi hafif nemli olmalı tamamen kurumasına izin verilmemelidir. Sulamadan sonra saksı altlığında su birikirse, biriken su dökülmelidir. Eğer saksı altında drenaj deliği bulunmuyorsa dikimden önce saksı dibine iki- üç parmak yüksekliğinde iri dişli dere kumu veya kaya parçaları yerleştirilmelidir. Sulama suyu oda sıcaklığında ve dinlendirilmiş su olmalıdır.

Gübreleme

Yağmur ormanlarında antoryumlar elinde spreyle gezen biri olmadığından besin ihityaçlarını doğal yollarla karşılarlar. Afrikadan esen büyük toz fırtınaları bitkiler için yarayışlı birçok mineral taşır. Antoryumlar yağmurun indirdiği bu besinleri uzun kökleriyle alarak beslenirler. Çürümüş yaprak ve agaç kabukları bir diğer beslenme kaynağını oluşturur. Antoryumların doğal beslenmesinden de anlaşıldığı üzere çok düşük oranlarda beslenmelidir. Yüksek ışık yoğunluğunun olduğu yaz ayların azotça zengin gübrelerle, ışık yoğunluğunun düştüğü kış aylarında dengeli gübrelerle gübrelenmelidir. Örneğin orkideler için kullanılan sıvı gübreler antoryum için kullanılacak olursa üzerinde yazan gübreleme reçetesinin 1/2, 1/3 oranında gübreyle gübrelenmelidir. Antoryum için herzaman az gübre, çok gübreden daha iyidir, gübreleme haftada bir ancak az dozda yapılmalıdır. Haftalık gübrelemenin yanında ayda bir dolomit ( Kalsiyum nitrat ) gübrelemesi 5 litre suya 1 yemek kaşığı olacak şekilde yapılırsa diğer tropikal bitkiler gibi antoryumuda mutlu edecektir.

Çoğaltım

Tohumla çoğaltım, doku kültürüyle çoğaltım gibi metodlar kullanılsada en kolay saksı değiştirme esnasında köklerin ayrılmasıyla veya gövdeden yapraklı çelikler alınmasıyla çoğaltımıdır.

Antoryum, Çiçek Bakımı

51 yorum:

Adsız dedi ki...

çiçeğimin yaprakları parçalanıyor ne yapılması ii olur

Gökay on 23 Mayıs 2014 16:36 dedi ki...

Antoryumda karşılaşılabilecek bir sorun. Çatlamalar böcek hasarı, yaşlanmaya çağlı deformasyon sonucu, büyüme devresinde düzensiz bakım, dengesiz beslenme nedenleri ile olabilir bunun yanında kurak bölgelerde ev ortamı da sahilde olmanıza rağmen kurak olabilir dengesiz sulama ve düşük nem sonucu oluşabilir. Bitki suyunu kaybeder siz bol suyla suladığınızda hücreler şişer ve fazla su çektiği için yaprak damarları çatlar. Bakım koşullarınıza göre bunu tespit edebilirsiniz.

flower on 30 Haziran 2014 14:45 dedi ki...

çiçeğimin yaprakları kırmızılığını yitiriyor, sebebi ne olabilir ?

Gökay on 2 Temmuz 2014 12:32 dedi ki...

Yeni gelen çiçeklerde mi böyle bir sorun var yoksa açmış çiçeklerin renginde mi açılma var. Yapraklarda, antoryumun genel görünüşünde başka değişiklikler var mı? Örneğin delinme, yırtılma, çiçeklerde küçülme vs...

Adsız dedi ki...

Antaryum çiçeğim kuruyor yaprakları tamamen yok oldu onları keseyimmi besin olarak ne vermeliyim yandan bir tane yeşil yaprak çıkıyor oda kururmu çok kötü oldu bu yıl hiç çiçek açmadı

Gökay on 16 Temmuz 2014 12:44 dedi ki...

Yaprakların kuruma nedenini tespit etmek gerekiyor toprak kökenli bir sorun mu, güneşte mi kalıyor? sulama sorunu olabilir, köklerde çürüme, eğer fotoğraf yollama imkanınız varsa daha kolay sorun tespiti yapabiliriz.

Unknown on 24 Temmuz 2014 12:05 dedi ki...

meraba. benimde antoryum çiçeçiğmin yaprakları yuvarlak yuvarlak kurumaya başladı. ve delikler oluşmakta. lütfen yardımcı olur musunuz? fotoğrafta gönderebilirim.

Gökay on 24 Temmuz 2014 13:06 dedi ki...

Merhaba sn. Satiye Erik yardımcı olmaya çalışırım. Fotoğraf olursa çok iyi olur.
Toprak içeriği nasıl? İnce siyah torf, içinde taş, beyaz toz tanecikleri var vb. toprak tanımlaması yaparsanız toprak durumunu anlayabilirim. Ne kadar süredir sizde, ne zaman toprak değişimi yaptınız? Sulama düzeniniz nedir? Cevaplarınızı fotoğraflarla desteklemeniz çok önemli mesajınıza göre değerlendirmeye çalışacağım.

Adsız dedi ki...

merhaba, bana yaklaşık 1,5 yıl önce bu çiçekten hediye geldi. o zaman üzerinde 3 çiçek vardı. bunlar kuruduktan sonra hiç çiçek açmadı. sürekli yaprak açıyor büyüyor fakat çiçek yok. uzayıp kökleri iyice yukarıda kaldığı için saksını değiştirdim (yaklaşık 3 ay önce) fakat yine çiçek yok. sulamayı toprağına bakarak yapıyorum. üst yüzey hafif kuruyunca suluyorum. bu konuda ne yapabilirim? şimdiden teşekkürler.

Gökay on 13 Ağustos 2014 10:18 dedi ki...

Merhaba;
Çiçek açmıyorsa bunun çeşitli nedenleri olabilir. Kışın evin sıcaklık değerleri gece gündüz bir birine çok yakınsa, yeterli ışık alamıyorsa, gübresi azot ağırlıklı ise çiçeklenme sorunu yaşanabilir. Evin iklimsel değerlerini ve ışık alma durumunu açıklarsanız biraz daha bilgi sahibi olabiliriz.

Adsız dedi ki...

tekrar merhaba,
evde sıcaklık farkı pek olmuyor. çiçeğim pencereye yakın bir yerde, tül arkasından saat sabah 10 -11 kadar iyi ışık alıyor, sonra güneşin dönmesiyle dolaylı ışık alıyor. toprağının azotlu olup olmadığı nasıl bilebilirim? en son yaptığım saksı değişimde kendi toprağı dışında çiçekçiden aldığım poşet içinde hazır torf diye geçen topraktan ekledim. çiçeğimin özellikle olgun yaprakları baya sert ve mat. çiçeğin yaşlı olmasından kaynaklı olabilir mi çiçek açmaması?

Gökay on 14 Ağustos 2014 15:50 dedi ki...

Antoryum, Orkide, Menekşe yeni yapraklar verdikçe çiçek açar. Sizin çiçeğiniz yaprak veriyor ancak çiçek vermiyor burada en önemli etken sıcaklık farkı olarak öne çıkıyor. Şuanda yüksek sıcaklık olduğu için yeni çiçek gelmemesi normal ancak sonbahardan yaza kadar olan dönemde çiçeklenmesi gerekiyor. Bunun için sonbaharda serin gölgeli bir odaya alıp 2-3 haftalık hafif sulama ile dinlendirip çiçeklenmek için teşvik edebilirsiniz. Çiçeklerin pek çoğu gece gündüz sıcaklık farkı ister şuanda evlerimizde kombiler veya merkezi ısıtmalar olduğu için genelde sıcaklık sabah akşam yaz kış aynı değerleri taşıyor buda çiçeklenme de sorun yapıyor.

Antoryum bakımı sıcaklık değerlerine yeniden göz atarsanız gece gündüz sıcaklık farkının fazla olduğunu görebilirsiniz. Kışın evlerimiz en az 22-23 C oluyor bazı evlerde bu değer 25-26 C derece yani çiçeklenmek için uygun koşullar oluşmuyor.

Adsız dedi ki...

Merhaba.benimde bir sene önce bana hediye gelen bir antoryumum var.gelişimi.çok güzel diyebilirim.sürekli yeni yesil yapraklar veriyor.fakat yaprak uçları sarardı ve yanmış giboler.ayrıca cicekte veriyor fakat çiçekleri çok çok.küçük.çiçekleri neden küçük açıyor olabilir? Direk güneş ışığı almıyor.perde arkasında duruyor.yanında birde spatafilyum çiçeğin duruyor.iki çiçek yanyana yani.oda çiçek vermeye başladı fakat onunda çiçekleri açmadan daha yanıyor sanki.sararip soluyor :( lütfen yardım edin..

Gökay on 25 Ağustos 2014 10:04 dedi ki...

Beslenme veya sulama sorunu olabilir. fotoğraf gönderme şansınız varsa teşhis için çok yardımcı olur.

Adsız dedi ki...

Merhaba bana bu çiçek hediye geldi fakat çiçekçi 10 günde bir sulayın demiş. Bana mantıksız geldi internetten araştırdım puskurtme yontemiyle haftada 4-5 kez sulanması gerektıgı yazıyor peki topragına nasıl su veriyim ?

Gökay on 9 Ekim 2014 00:19 dedi ki...

10 günde bir veya haftada 4-5 kez püskürtme yolu değil ihtiyaç olduğunda su verme yolunu seçmelisiniz. Çünkü su ihtiyacını pek çok parametre etkiler çiçek sulamasında en iyi yöntem parmak kontrolüdür. Parmağınızı toprağa batırdığınızda üst çok hafif nemli olacak ince bir tabaka kuruma yapmış olabilir ancak altı nemli olacak bu ideal su seviyesidir, kuruma parmağın birinci boğumuna ulaştığında su ihtiyacı gelmiş demektir sulamalısınız benim 2 antoryumum var ancak ben saksı değişimi yapıp yukarıda yazan toprak karışımını hazırladım çünkü gelen toprak seralar için uygun ev ortamına uygun değil değişimden sonra sulamayı üst kısım tam nemli kalacak şekilde yapıyorum eğer aynı uygulamayı seradan geldiği şekliyle yapsaydım kök çürümesi kaçınılmaz olacaktı bu nedenle size önerdiğim sulama yöntemi toprak yüzeyinde çok hafif bir kuruma içeriyor. Kıyas için söylüyorum orta anadoluda haftada bir sulama genelde yeterli oluyor.

Sulama yöntemi olarak saksı altlığına su vererek yapabilirsiniz su verdikten 15-30 dakika sonra eğer altlıkta su varsa dökmelisiniz zamanla gözünüz alışır ve fazla su kalmayacak şekilde yeterli sulama ayarını yaparsınız.

Unknown on 28 Aralık 2014 11:35 dedi ki...

Benim anthorium um 5 aydır çiçek açmıyor toprağını havalandirdim salona güneşe koydum ama bir sonuç yok yaprakları yemyeşil kökünde hafif kurumalar var gibiydi biraz düzeldi sağlıklı gibi duruyor ama büyümesi durdu gibi ve çiçek açmıyor ne yapabilirim

Adsız dedi ki...

 Merhaba, ölmek üzere olan anthuriumu komşum atıyordu, iyileştirmek umuduyla ondan aldım. Yaklaşık 3 aydır yapraksız iki gövde halinde hemen her boğumunda kökümsü uzantıları var ve gövdeler kurumuş değil. Canlanır diye bekliyorum ama değişen hiçbirşey yok. Toprağını tamamen değiştirsem bir faydası olur mu acaba?

Adsız dedi ki...

merhaba, evdeki antorium'um 3 yıl öncesine kadar çok sağlıklıydı ve hep yeni çiçekler açıyordu. bir gün tam yavrulama döneminde bir misafirim çiçeği kendisi için çoğaltmak adına iki bağ dolusu yavruyu kopardı. ondan sonra kalan çiçekler de kurudu ve 3 yıldır çiçek açmıyor. ne yapabilirim?

Gökay on 27 Mart 2015 00:58 dedi ki...

Koparma esnasında enfeksiyon kapmış olabilir ancak bu 3 yıl boyunca çiçeklenmeyi etkilemez. Bu süreçte toprak değişimi yaptınız mı? Yeni yaprak gelişimi oldu mu çünkü yeni yaprak gelmiyorsa çiçekte olmayacaktır. Sulama aralığınız kaç gündür? Bulunduğunuz iklim ve evin iklimi önemli sıcaklık, nem vb. değerleri verebilirsiniz. Gübreleme yapıyormusunuz? Kaç yıldır antoryum sizde. Cevaplarınıza göre bir değerlendirme yapmaya çalışacağım.

Adsız dedi ki...

Merhaba anatoryumun ana govdesi kirildi suya koydum curudu saksı saksıda kalan kisim büyümeye dvm edermi

Gökay on 4 Nisan 2015 12:33 dedi ki...

Muhtemelen bir enfeksiyon kapmış enfeksiyonlar genelde ezik yerlerden, yüksek nem ve uygun sıcaklıkta bitkilere giriş yapar bu nedenle kırıldığında keskin ve steril bir bıçakla hemen minumum yüzey alanı oluşturacak şekilde düzeltme kesimi yapmalıydınız. Enfeksiyon sonrası kalan üst kısımda sağlam (hiçbir renk değişiminin görünmediği) yerden kesip her kesimde bıçağınızı %10 luk çamaşır suyuna batırarak yeniden steril bir toprakta köklendirmeyi deneyebilirsiniz. Kalan kısım da enfeksiyon varsa muhtemelen alta doğru ilerlemiştir bu durumda sulamayı kesip enfeksiyonu durdurma yoluna gidebilirsiniz toprak enfeksiyonlu ise toprağı yeniden en azından antoryum için artık kullanamazsınız. Kalan kısımda sağlam yerden yumuşamamış, dalgalı renk değişimlerinin görünmediği bir noktadan düzeltme kesimi yapabilirsiniz. Fotoğraf yollarsanız durumu daha net ele alabiliriz.

Adsız dedi ki...

Merhaba benim de çok değerli bir antoryum um var ama yaprakları teker teker kurumaya başladı ve kırmızı çiçekler de yeşile dönüşüyor daha iki ay önce hediye gelmişti daha saksı değiştirmedim toprağı kurudukca suluyorum penceye yakın bir yerde duruyor direk güneş görmüyor.ne yapmalıyım lütfen yardımcı olur musunuz şimdiden teşekkürler.

Gökay on 6 Nisan 2015 21:37 dedi ki...

Merhaba çiçeklerdeki renk değişiminin pek çok sebebi olabilir en önemli sebep serada sıcağa adapte olmuşken daha serin bir alana geçince renk değişimi yaşanabilir soğukta renkler açılma, sıcakta koyulaşma eğilimindedir. Yeşil renk bitkinin en fazla enerji sağlayacağı renk olduğu için çiçekteki yeşile kayış bunun belirtisi olarak düşünülebilir. Sulama, ortam nemi, kök çürümesi, gübre ihtiyacı gibi diğer etkenler de var ama sıcaklık ihtimali daha kuvvetli. Durduğu pencere soğuk ve cereyanlı ise yapraktaki kurumanın sebebi olabilir. Çiçeklerinizi perde - pencere arası mikro klimasına maruz bırakmayın ya perdeler açık olsun veya perdenin önüne evin iç tarafına alın. Perde-pencere-petek üçü beraber ise en kötü iklimsel alan oluşur bir taraf karlı tepeler bir taraf kızgın çöl iki iklim arası iki karışlık mesafede gerçekleşir. Kısacası iklim faktörü aklıma gelen en olası ihtimal. Fotoğraf gönderir ve iklim özellik bilgilerini verirseniz manevi değerli çiçeğinize görsel değer katmaya çalışırız. Hoşçakalın.

Unknown on 22 Mayıs 2015 23:19 dedi ki...

Cicegin resmini nasil atabilirim.

Gökay on 23 Mayıs 2015 00:38 dedi ki...

İletişim adresimize gönderebilir veya facebook sayfamıza yükleyebilirsiniz.

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Antoryumumda çok sağlıklı yapraklar var hatta o kadar çok yaprak var ki kessem mi diye düşünüyorum ancak aylardır hiç çiçek açmadı. Bu durum normal midir acaba?

Gökay on 5 Haziran 2015 23:35 dedi ki...

Merhaba yaprakları kesmeyin çiçeklenme ile alakası yok. Genetikte o kadar ilerleme kaydedildi ki şimdi bazı hormonlara bitkiyi endeksleyip ellerinde anahtar olarak o hormonu tutuyorlar bitki seralarda çok güzel gelişip mükemmel çiçekler açarken size geldiğinde çiçek açmıyor yeşile gidiyor sağlığı bozuluyor sizde ben ne yaptım bakamıyorum gibi düşünüyorsunuz o çiçeği atıp gidip başkasını alıyorsunuz amaçta bu zaten. Bazende şöyle oluyor hormonların etkisi geçince çiçek dengeye ulaşmaya çalışıyor bu bazen 1-1,,5 yıl sürebiliyor bunlar genetik ihtimaller ve 1. nin çözümü yok 2. ninki sabır. Gelelim kültürel nedenlere yani hormon teorimiz geçersiz ise genelde tüm çiçeklerde görülen iklimsel faktörler çiçeklenmeye engel olabilir. Eğer ortam sıcak ve gece gündüz sıcaklığı bir birine çok yakınsa sadece yeşil kısımlar büyüye bilir. Genelde önerim karanlık-serin bir alana alıp bir süre susuz bırakıp çok az sulama yaparak çiçeklenme için teşvik etmek. Bu süre bazen 2 haftayı bulabiliyor deneyebilirsiniz. Azotlu gübreler yeşil kısmın büyümesine neden olabilir ama bu sizin için geçerli değildir. Şimdi size kendi yavrularımın çiçekli halini göstersem inanamazsınız yaprağının büyüklüğü kadar çiçeği var henüz 1 karış boydalar. Sanıyorum karasal iklimde çiçeklenme sorunu olmuyor benimkiler neredeyse tam 1 yıl çiçekli kalabiliyor.

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Bol yapraklı antoryumun sahibi ben :) çiçeği aslında bir süre kısmi karanlık ortamda tuttum ama yaprakların hepsinin güneşe doğru tabiri caizse bükülmeye başladığını görünce kıyamadım tekrar balkonda bir yer ayarladım. Ama sizin bahsettiğiniz karanlık ortamda susuz bırakmayı deneyeceğim en kısa zamanda. Teşekkürler hızlı bilgilendirme için..


D.

Adsız dedi ki...

Merhabalar bn bi ay once antoryum cicegi aldim fakat kirmizi yapraklari yanmaya basladi onceden sehpa uzerinde duruyordu sonra yere aldm ayni acaba balkon kapisinin onunde duruyo diyemi boyle oldu bilgilendirirsenz cok sevinirm

Gökay on 30 Haziran 2015 14:51 dedi ki...

Doğrudan güneş görmesin, kapı pencere önü cereyan yapan (hava akımı) alanlardan uzak tutun büyük ihtimalle kapı önünde durması nedeniyle olmuştur.

Adsız dedi ki...

Cok tesekkr ederm peki son bi sorum daha olcak saksisi kucuk nezaman degstrmemi onerirsiniz

Gökay on 2 Temmuz 2015 10:29 dedi ki...

Tropik bitkiler için saksı değişim zamanı çok çok önemli değil çünkü yıl boyu aktif olan bitkiler, fakat prensip olarak ve daha iyi sonuç veren ilkbahar-yaz dönemidir. Bu dönemde genelde kök gelişimi hızlıdır saksı değişiminde en önemli konu köklerin değişimden sonra saksıya uyum sağlamasıdır buda aktif kök büyümesini gerektirir. Şuan değişim için uygun çok büyük saksıya geçirmeyin büyük saksılar bitkiler için rahat olmuyor köklerin biraz içeride sıkışmasında sorun yok hatta pek çok avantajı var.

Adsız dedi ki...

Cok tesekkr ederim bilgilndirdiginiz icin aca ciceklerle ilgili baska bi sayfaniz varmi

Gökay on 2 Temmuz 2015 17:08 dedi ki...

Yetiştirme teknikleri açısından bilgili olduğum menekşe ve orkide var. meneksebakimi.com ve orkidebakimi.com bu siteleri ziyaret edebilirsiniz facebook sayfamızı takibe alın önümüzdeki aylarda bu sitede çok sayıda yeni yetiştirme teknikleri ve bilgi aktarımı olacak. Sorularınız olursa yine yazarsınız.

adsiz on 11 Eylül 2015 22:28 dedi ki...

Merhaba benim de bir tane kırmızı antoryum um var ama bir süre soğukta kaldı bütün yaprakları döküldü vitamin verdim şimdi yaprakları var ama bir taraftan da çürümeye devam ediyor ne yapmalıyım çok üzülüyorum yardimci olursaniz cçok srvinirim.

Gökay on 12 Eylül 2015 14:21 dedi ki...

Vitaminin ölçüsünü nasıl belirlediniz kaç günde bir sulama yapıyorsunuz, çürüme nasıl ve hangi kısımlarda?

Unknown on 17 Eylül 2015 16:13 dedi ki...

Merhaba benimde iki ay önce hediye gelen çiçeğim var.küçücük bir saksıda geldi bende büyük bir saksıya aldım. Fakat şuan hiçbir değişiklik yok iki yaprağı curudu koptu tam ölecek diye düşünürken çiçeğinin ortası sararmaya başladı sanırım bu iyiye işaret.hiç besin vermedim ve çok sık bulamıyorum.yanı sorunum su çiçeğin ortasındaki uzantısı Yeşildi orjinalindeki GB sarıya dönüyor bu normalmi acaba tezekkurler cevap yazarsanız sevinirim

Gökay on 18 Eylül 2015 11:12 dedi ki...

sn. Engin toprak değişiminde adaptasyon sürecinde yaprak kaybı olabilir, süreç içinde büyüme için biraz beklemeniz gerekecek. Çiçeğin ortasının yeşilden sarıya dönmesi olgunlaştığını gösteriyor normal bir durum. Bakım koşullarını sağladığınız sürece gelişim için endişe etmenize gerek yok.

Adsız dedi ki...

Merhaba bizdede yaklaşık 10 aydır bu çiçekten var.ilk başlarda çiçek kıp kırmızı açıyordu.ama yeşil açmaya başladı.uzun süredir üzerinde hep çiçek oluyor ama rengi yeşil.oda ısısı normal pencere önünde perde arkasında tutuyoruz.acaba neden ola bilir?yardımcı olursanız sevinirim

Unknown on 17 Şubat 2016 23:22 dedi ki...

Merhaba antoryumu cok seviyorum esim nisanliyken almisti ama bir haftada sararip soldu. Simdi tekrar aldi saksisi kucuk drenajdan kokleri cikmis hafif saksi degsiimi icin mayisi bekleyin yaziyor peki saksiyi kesip mi cikarayim ayrica hic cicek yetistirmedim. Oturma odam ogleye kdr direk gunes aliyor ogleden sonra dolayli olarak orda yetisyirebilir miyim ayrica ne kdr zamanda bir ne kdr su dokmeliyim benim icin cok onemli bir cicek lutfenbyardimci olun tskler

Gökay on 3 Mart 2016 09:39 dedi ki...

Merhaba sn. Ayşe bakımı çok zor değil rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Şu sıralar saksı değişimi yapılabilir önümüz bahar ve yaz toparlanması için uzun bir süre var. Saksıyı kesmeye gerek yok drenaj deliğinden çıkan kökleri kesebilirsiniz hatta tabanında çok fazla kök sıkışması varsa kahverengi içi boş kökleri temizleyebilirsiniz. Saksısı kendinden çok büyük olmasın kıyafetlerdeki gibi S bedende M bedene geçiş olsun. Güneşi doğrudan alırsa yapraklarda sararma, kahverengileşme, delinme yapabilir. Aydınlık alanlar, sabah güneşi gibi yakıcı olmayan ışık idealdir. Sulama miktar ve süresini belirlemek çok zor ancak yöntemi kolay. Üstten sularsanız veya alttan su verirseniz 30 dakika sonra tabakta su kalıyorsa onu boşaltın, tahmini olarak su kalmayacak miktarı sulama yaptıkça kendiniz belirleyebilirsiniz. Toprak üstü hafif kuruma yapınca yeniden sulama yapabilirsiniz, toprak rengi değişiminden sulama zamanını gözlemleyebilirsiniz.

Gökay on 3 Mart 2016 09:47 dedi ki...

Merhaba sn. Aslı Demir yağmur ılık ve yapraklara çok sert çarpmıyorsa yağmur altına koyabilirsiniz. Doğal ortamına çıkmış olur. Uzun süre tutmamakta fayda var oda koşullarına adapte olduğu için dış ortamda uzun süre kalması yıpratıcı olabilir.

Inci tanem on 8 Kasım 2016 17:57 dedi ki...

Bende arkadastan yeni filizlenmis flamingo getirmistim 3 senedr bakiyorum saksi dustu tekrar toparladim ama yapraklari dokuldu sadece kok kismi var bi turlu yaprak olusmuyor sonuc olmsuz mu acaba

Gökay on 11 Kasım 2016 16:35 dedi ki...

Merhaba sn. inci tanem yetişkin bir antoryum köklerden filiz vererek çoğalabilir ancak yavru için aynı durumun gerçekleşmesi zor. Eğer uzun süredir gövdesi yoksa kökler çürümüş olmalı kökler sağlamsa tabi ki zayıfta olsa bir ihtimal var. Açıkta bir kaç kök varsa onları toprak içinde kalacak şekilde çevresini toprakla kaplayabilirsiniz gövdeden sürgün verme ihtimalini artırır.

Adsız dedi ki...

merhaba antoryum çiçeğim 3 aydır bende. yeni yaprak veriyor, çiçeklide henüz fakat bazı yaprakları 2 haftadır uçlarından kurumaya başladı. sulama şeklim hala aynı fakat gündüz evde herhangi bi ısıtıcı yanmıyor, akşamları ise yaktığımız için sıcak oluyor. sıcaklık değişiminden olabileceğini düşündüm çünkü yeri değişmedi, pencere önünde ve belli saatlerde biraz güneş alıyor. kış aylarında böyle bi ortamda bakımını nasıl yapmalıyım. altına çakıl taşı koyup nemli kalmasını sağlamak fayda eder mi? başka odaya alsam sürekli soğuk ortamda kalacak

CaNSu on 30 Ağustos 2017 23:08 dedi ki...

Merhaba,
1 yıl önce bana hediye olarak geldi.cok canlı ve o kadar sık çiçek ve yaprak veriyordu ki saksıyı büyüttük. Üzerinden bir zaman geçtikten sonra çiçeklerinin o yapay gibi duran cam görüntüsü kayboldu soluklaştı cansızlaştı. Bu esnada saksı tabağında kurtlar olduğunu farkedip cicekciye götürdük. Çiçekçi tüm toprağı değiştirip saksını daha da büyüttü fakat cicekleri kendini toparlamadı daha açmadan kuruyup düşüyorlar ne yapmam lazım. Genelde haftada 1 yumurta hasladıgım su ile suluyorum gübreli suya mı dönsem

Unknown on 22 Nisan 2018 13:09 dedi ki...

Merhaba
Benim çiçeğin rengi kirmiziyken yeşile döndü.sulama oda sıcaklığına dikkat ettik ama...

Adsız dedi ki...

antoryum çiçeğim kurudu budama yapılabilir mi ?

Unknown on 8 Şubat 2022 18:19 dedi ki...

Merhaba antoryum cicegimde kahverengi lekeler oluyor ve yapraklarda sararma oluyor sebebi nedir acaba yardımcı olur musunuz

Unknown on 26 Mart 2022 10:34 dedi ki...

Benim kirmizi antoryum cicegim uzadi dik duramiyor birde su damlasi gibi yapiskan birseyler cikiyor yapraginda saplarinda tepexe cicek ve yaprak aciyor ama uzadi duramiyor cubuga bagladim ne yapabilirim

Yorum Gönder

 

© 2011 Hobi Bahçesi | Orkide Bakımı | Afrika menekşesi | Site Haritası

Site Hakkında | İletişim