|
![]() |
Kalanşo ( kalanchoe ) |
Herhangi bir çiçek satış noktasına gittiğinizde kesinlikle kalanşo bitkisine rastlarsınız. Tüm dünyada sevilerek yetiştirilen bu bitkinin sevilme nedeni minik minik bir çok çiçeğinin buket oluşturması yanında kolay bakımı ve uzun süre çiçekli kalmasıdır. Eğer yoğunluktan ben çiçeklere fazla zaman ayıramam diyorsanız kalanşo sizin için bulunmaz bir çiçektir. Etli ve sulu yapraklarıyla, sarı, kırmızı, pembe ve beyaz renk tonlarında uzun süre canlı kalan çiçekleriyle iç mekanların dekoresinde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Toprak
İyi drenajlı toprakları sever. Kaktüsler için hazırlanmış toprak karışımı veya torf - kum karışımı yetiştirme ortamı olarak kullanılabilir.
Sıcaklık ve ışık isteği
Kalonşe kışın 12 C dereceye kadar dayanır en iyi yetişme sıcaklığı normal oda sıcaklığı olan 16 - 24 C derece arasıdır. Yüksek sıcaklıklardan pek hoşlanmaz, yazın açık alanlara taşınabilir, yalnız soğuklar gelmeden tekrar içeri alınmalıdır. Soğuğa karşı hassas bir bitkidir. Tam güneş ışığı olan yerleri sever kışın güney pencereler kalonşe için uygun yerlerdir.
Sulama
Kalonşe etli yapraklarında su depolar bu yüzden fazla suya ihtiyaç duymaz. Yazın toprak yüzeyi hafif kuruyunca sulanmalıdır, toprak tamamen kuruduğunda yapraklarında sararmalar olur buna dikkat edilmelidir. Kışın toprak kuruyana kadar izin verilir, daha sonra sulama yapılır.
Gübreleme
Sıvı gübre veya yavaş salınımlı granül çiçek gübreleriyle besleme yapılabilir. Yaz aylarında ve çiçeklenme döneminde iki haftada bir gübreleme yapılabilir.
Çiçeklenme
Kısa gün bitkisi olan kalanşo yıl boyu 6-8 ay çiçekli kalabilir. Satın alındıktan sonra çiçeklenme dönemi sona erdiğinde tekrar çiçeklenme dönemine girmesi uzun sürdüğünden bir çok kişi bu bitkileri atar. Oysa buna hiç gerek yoktur. Yeniden çiçeklendirmek için solan çiçek buketleri kesilerek temizlenir. Daha sonra karanlık bir alana alınan bitki, suyu azaltılarak dinlenme dönemine girmesi sağlanır . Bir ay sonra tekrar güneş ışığı gören bir yere yerleştirildiğinde çiçeklenmeye başlayacaktır.
Çoğaltım
Tohumla ve çelikle çoğaltılabilir. Ancak çelikle çoğaltım en pratik yoludur. Kalanşo bitkisi dalları kesilip 6-7 cm uzunluğunda 5-6 yapraklı çelikler alınarak iyi drene toprağa dikildiğinde kolaylıkla köklenebilir. Uygun çelik alma zamanı kış aylarıdır.

2 yorum:
bendede var bu çiçekten ama yaprakları cok canlı çiçekleri beyaz renkte sararıyor gibi bir buçuk ay oldu çiçekçiden aldığıma acaba yerini mi sevmedi
Kalanşo çiçekleri uzun süre dayanabiliyor ancak havalar ısındığında onun için işler terse dönüyor kalanşo çiçekleri daha çok kısa gün serin iklim çiçeği buda sonbaharla ilkbahar arası dönemde çiçeklerinin uzun süre kalacağı anlamına geliyor. Ben kışın kalanşoları kombi havalandırma deliğinin yakınına koyuyorum kalorifer yandığında çiçeklendirmek çok zor oluyor ancak biraz soğuklayıp kışı çıkardımı her yeri çiçek doluyor.
Yorum Gönder