21 Temmuz 2011 Perşembe

Kamelya Camellia japonica

Kamelya
Kamelya - Japon Gülü  ( Camellia japonica )
Kışın veya erken ilkbaharda çiçekli bitkiler arıyorsanız kamelya sizin için iyi bir seçim olacaktır. Koyu yeşil yapraklı bu bitkinin pembe, kırmızı ve beyaz renklerinde iri gösterişli çiçekleri vardır. Boyu 3m ye kadar uzayabilen bu bitki iç mekanlarda yetiştirebilmek için budanması gereklidir. Budamayla bonsai bitkisi olarak kullanılabilir. Yetiştirilmesi biraz özen isteyen bu bitkiyi sağlıklı yetiştirmek için bir kaç nokta akılda tutulmalıdır. 

Işık isteği
Çok parlak olmayan sabah güneşi iyi gelir. Doğrudan güneş ışığını alacak şekilde bırakılmamalıdır. Pencere kenarları, yarı aydınlık ortamlar yetiştirilmesi için uygun alanlardır.

Toprak
Tüm diğer güller gibi japon gülüde asit toprakları sever. En iyi  pH 6 - 6.5 aralıklarında yetişir.  Ancak nötre yakın topraklarda da yetiştirilebilir. Toprak pH sı yüksek olduğunda kamelyalar mikro elementleri alamaz ve yaprakları sararır. Sağlıklı kamelya yetiştirmenin bir diğer anahtarı drenajdır. Kamelya toprağı zengin besin içerikli ve iyi drenaja sahip olmalıdır. Saksı altına iri taneli kum veya seramik saksı parçaları koymak drenajı artıracaktır. Toprak karışımı iri taneli dere kumu, ağaç kabuğu kompostu ve zengin humus içerikli kompostlarla hazırlanırsa hem drenajı yüksek hemde besleme değeri iyi toprak karışımı elde edilir ( İyi kompostlaşmış inek gübresi toprak karışımında kompost olarak kullanılabilir ). Hazırlanan toprak karışımının her metre küpüne 2 yemek kaşığı dolomitik kireç katılırsa kamelyalar için tam bir beslenme ortamı sağlanmış olur.

İklim
Serin iklim bitkisidir çok soğuktan ve sıcaktan hoşlanmaz. Sıcaklık isteği  7- 16 C derece arasıdır. Kışın kaloriferli evlerde ortam havasının kurumasından dolayı neme ihtiyaç  duyar böyle zamanlarda spreyle bitki ıslatılmalıdır. Yazın sıcak mekanlarda duvara çok yakın yerleştirilmemelidir.

Sulama
Yetiştirme ortamının nemli tutulması tüm gelişim dönemi boyunca gereklidir. Yalnızca çiçek oluşum dönemine yakın zamanlarda su miktarı azaltılmalıdır. Toprağın çok sulanması çiçek dökümüne neden olacaktır. Bu yüzden dengeli sulama yapılmalı ne çok kuru nede çok ıslak olmalıdır.

Gübreleme
Kamelya bitkisinin gübrelenmesi gelişim dönemine göre ayarlanmalıdır. Sürgün ve yaprak oluşum devrelerinde azotça zengin gübreleme, çiçeklenme öncesi ve çiçekli dönemlerde fosfor ve potasyumca zengin gübrelerle beslenmelidir. 

Saksı Değiştirme
Saksı değişimi ilkbaharda yapılmalıdır. 2-3 yılda bir saksı değiştirilmeli eski saksıdan bir büyük boy saksıya geçilmelidir. Eğer bitki zaten büyükse kireçsiz taze toprakla üst toprak değiştirilmelidir.

Üretim
Kışın alınan kök ve dal çelikleri yarı yarıya torf ve perlit karışımına dikilerek üretilir.

Not: Yazın doğrudan güneş ışığı görmeyen açık alanlarda bakılan kamelyalar çiçeklenme için teşvik edilecektir. Donlar başlamadan içeri alınarak bitki soğuktan korunmalıdır.
İlkbaharda budama yapıldığında daha fazla dallanma ve dolayısıyla daha fazla çiçeklenme gerçekleşecektir.

Zamana zaman mantari hastalıklar görülebilir, yapraklarında siyah lekeler oluşur. Bu gibi durumların önüne geçmek için hava sirkülasyonu iyi yapılmalıdır. Açık havada yetiştirildiğinde yaprak bitleri ve zararlı böceklere dikkat edilmelidir.

Kaynak: 
http://en.wikipedia.org/wiki/Camellia_japonica
dsgsdf sdfg dsf


Çiçek, Çiçek Bakımı, Kamelya

0 yorum:

Yorum Gönder

 

© 2011 Hobi Bahçesi | Orkide Bakımı | Afrika menekşesi | Site Haritası

Site Hakkında | İletişim