|
Bahçeniz de organik tarım yapmak istiyorsanız organik gübrelerle biraz haşır neşir olmanız kaçınılmaz oluyor.
Konvansiyonel tarımda kimyasal gübreler doğrudan bitkiyi beslerken toprağı devreden çıkarıp topraktaki mikro organizma faaliyetlerini durduruyor. Oysa organik tarımda bitki beslemenin esası, toprağı beslemekten geçer. Biz toprağı besliyoruz, toprak bitkiyi, bitkide bizi besliyor dolayısıyla herkez kazanıyor ve böylece sürdürülebilir bir tarım döngüsü başlıyor.
Organik gübrenin, organik tarım için önemi şüphesiz çok fazla, ancak kompostlaşmış gübre bulmanın biraz sıkıntılı olması bulunan gübrelerin kompostlaşmamış olması gibi bazı durumlar faydadan çok zarar getiriyor. ACK tarım ticari olarak konuyu açıklamış ayrıntı için buradan bakabilirsiniz. Bahsi geçen fermantasyon ( kompostlaşma ) organik gübre için doğru bir yaklaşım. ACK tarımın bahsettiği kompost sistemi aslında çok basit, son yıllarda sayısı giderek artan bilinçli köylüler ve mandıra sahipleri tekniğine uygun kompost üretimi yapabiliyorlar.
1000 metre kare bahçe için genel olarak 4 ton gübre uygulandığı düşünülürse ticari gübrelerin maliyeti çok yüksek çıkabilir. İster bahçeniz için olsun isterseniz site önüne çim ekecek olun doğru kompostlaşmış inek gübresini çevre mandıralardan veya dökme olarak satan gübrecilerden kolayca temin edebilirsiniz. Bunun için bazı noktalara dikkat etmeniz yeterli olacaktır.
Gübre rengi
İnek gübresi yığınına yaklaşmadan önce genel rengine bakın, koyu kahve tonlarında olmalıdır. Açık sarı renkli veya tonlarında olursa iyi kompostlaşmadığını gösterir. Gri renkliyse kompst aşırı ısınmış gübre alevlenmiş demektir Hiçbir değeri yoktur.
Koku
Doğru kompostlaşmış ve kompostlaşma işlemi bitmiş inek gübresi kötü kokmaz. Gübre yığını kötü kokular saçıyorsa bitkiler için zararlı olduğu kadar çevre içinde zararlı olacaktır. Bahçeye uygulandığında Kompostlaşma devam ettiğinden bitkilerin ihtiyaç duyduğu oksijeni kullanarak bitkilerin ölmesine neden olur.
Sap Saman İçeriği
İnek gübresi içerisindeki sap ve samanlar gözle rahatlıkla seçilebilir. Eğer sap ve samanlar açık sarı renkliyse kompostlaşma gerçekleşmemiş demektir. Kompostlaşmış gübrede az sayıda sap veya saman göze çarpabilir ancak bunlarında rengi kahverengiye dönüşmüş ve çürüme işleminin gerçekleşiyor olması gerekmektedir.
Ot tohumu
Kompostlaşma gerçekleşmediğinde gübreyle birlikte ot tohumlarıda bahçeye girebilir, ancak ot tohumlarını gözümüzle seçemeyeceğimiz için sap ve samanların kompostlaşma derecesi ot tohumlarınında çürüme değerini gösterecektir.
Nem içeriği
Gübre hafif nemli, elinizle sıktığınızda sünger gibi olmalı, bıraktığınızda dağılmalıdır. Genellikle kuruyan gübrelerin kompostlaştığı düşünülmektedir aslında kurumuş inek gübresinin besinleri gitmiş, ot tohumları yaşıyor, mikro organizma faliyetleri durmuş demektir. Bu nedenle fazla bir değeri yoktur.

0 yorum:
Yorum Gönder