|
![]() |
Orkide Bakımı |
Orkideler ilk keşfedildiğinde aynı Osmanlı,daki hünkar güvercinleri yada laleler gibi yalnızca soylu kişilerce yetiştirilen aristokrat çiçeklerdi. Elde etmesi güç ve çok pahalıydı.
Günümüzde bu doğa harikası çiçeklere ulaşmak için çok çaba sarfetmemize gerek olmamasına karşın, orkideler hala eski ünlerini devam ettirmekte aristokrat çiçekler olarak anılmaktadır. Artık hepimizin evinde enaz bir orkide olduğuna göre orkide çiçeği bakımı yöntemlerini öğrenebiliriz. Orkide tropikal iklimlerde yaşasa da doğru bakım yöntemleri uygulandığında her yerde yetiştirilebilir.
Saksı Harcı
Saksı çiçeği olarak satılan orkideler ağaç gövdelerine tutunarak yaşarlar. Havai ( açıkta duran kök ) kök olarak adlandırılan gelişmiş kök sistemleri yağmur suyunu ve içerisindeki besinleri yakalayarak bitkinin beslenmesini sağlar. Eğer orkideler toprak içine yaşatılmaya çalışılırsa kökleri havasız kalıp hızla çürüyecektir. Orkideler için en iyi saksı harcı genelde çam kabuklarından oluşan yüksek havalanma ve nem tutma kapasitesine sahip karışımlardır. Orkideler için özel olarak hazırlanmış saksı harçları kullanılmalıdır. Her 2/3 yılda bir saksı harcı değiştirilmelidir. Eğer yeni bir orkide aldıysanız saksı harcını değiştirerek işe başlayabilirsiniz. Geldiği yerde ne kadar süreyle aynı harçta kaldığını bilemeyeceğiniz için işin en başında değişim yapmak size avantaj sağlayacaktır.
Sulama
Orkideler tropik yağmur ormanlarında sık sık yağmurla ıslanmalarına karşın kökleri her zaman su içerisinde değildir. Yağmurdan hemen sonra kökler kurur ve hava nemiyle yaşamını sürdürür. Öyleyse saksı içerisinde kökler sürekli nemli ancak tamamen su içerisinde olmamalıdır.
Orkideleri ne zaman sulamalıyız?
En temel bakım şekli saksı harcının üzeri kuruduğunda sulama işlemi yapılmalı, saksı harcının tamamen kurumasına müsade edilmemelidir. Sulama için en iyi yol saksının üst yüzeyi suda olmayacak şekilde bir kap içerisinde suya tamamen daldırılmasıdır. Su içerisinde son hava kabarcığı çıkana kadar bekletilmeli saksı harcının suyu tamamen emmesi sağlanmalıdır. Bu işlem yapıldıktan sonra saksı sudan çıkarılır ve saksı altlığına biriken fazla su dökülür. Kesinlikle saksı altlığında su bırakmamaya özen gösterilmelidir.
Sulama suyu nasıl olmalıdır?
Orkidelerin doğal yaşam koşulları gereği yağmur suyundan beslendikleri düşünülürse sulama suyu çok az tuz içermelidir. En iyi sulama suyu kaynak suları veya yağmur suyudur. Az tuzlu şebeke suları ve arıtılmış sular dinlendirildikten sonra kullanılabilir. Özellikle melez orkide türleri şebeke suyundaki tuzu tolere edebilcek yapıdadır. Tamamen de iyonize edilmiş saf su kullanılmamalıdır. Çünkü bu sular köklerde çözünmeye yol açacağından doku ölümlerine sebep olurlar. Eğer deiyonize su alırsanız gübreleme progarmına uygun gübre dozajını ayarlayarak verebilirsiniz. Orkidelerde en sık yapılan hata sulama işlemidir. Bu yüzden sulamaya çok dikkat edilmelidir. Sulama suyu ne çok sıcak nede çok soğuk olmalı oda sıcaklığında olmalıdır.
Genel olarak suların tuzluluk dereceleri:
Şebeke suyu 0,5 ms/cm
Orkidelerin doğal yaşam koşulları gereği yağmur suyundan beslendikleri düşünülürse sulama suyu çok az tuz içermelidir. En iyi sulama suyu kaynak suları veya yağmur suyudur. Az tuzlu şebeke suları ve arıtılmış sular dinlendirildikten sonra kullanılabilir. Özellikle melez orkide türleri şebeke suyundaki tuzu tolere edebilcek yapıdadır. Tamamen de iyonize edilmiş saf su kullanılmamalıdır. Çünkü bu sular köklerde çözünmeye yol açacağından doku ölümlerine sebep olurlar. Eğer deiyonize su alırsanız gübreleme progarmına uygun gübre dozajını ayarlayarak verebilirsiniz. Orkidelerde en sık yapılan hata sulama işlemidir. Bu yüzden sulamaya çok dikkat edilmelidir. Sulama suyu ne çok sıcak nede çok soğuk olmalı oda sıcaklığında olmalıdır.
Genel olarak suların tuzluluk dereceleri:
Şebeke suyu 0,5 ms/cm
Kaynak suyu 0,25 ms/ cm ( Şişe suların üzerinde EC olarak yazar )
Yağmur suyu 0,02-0,1 ms/cm
Sulamayı ne zaman yapmak daha uygundur? Sulama sabah saatlerinde yapılmalı gece sulamalarından kaçınılmalıdır. Gece yapılan sulamalarda mantar üremesi sonucu kökler de çürüme yapraklarda lekelenmeler olur.
Gübreleme
Yağmur suyu bitkiler için faydalı bazı mineral ve bileşikler içerir.
Yeryüzünden rüzgarla havalanan toz zerecikleri yağmurla birlikte tekrar yer yüzüne iner. Aynı zamanda yağmur yağarken her şimşek çaktığında bitkilerin yeşil kısımlarının büyümesinde çok önemli olan azot bileşikleri meydana gelir. Orkide kökleri kendisine yarayışlı bu bitki besinlerini tutarak gelişimini sağlar.
Ne kadar gübre kullanmalıyım?
Dikkat ederseniz sürekli yağmur suyunun öneminden bahsediyoruz. Çünkü orkide bakımında kilit sudur. Gübreleme işlemi yağmur suyu içeriği ile ne kadar benzerlik gösterirse o kadar sağlıklı orkidelerimiz olur. Bunun için gübreleme en düşük düzeyde olacak şekilde yapılmalıdır. Eğer sulama suyunuzun tuzlu olduğunu düşünüyorsanız gübre dozunu aynı oranda azaltmanız gerekir. Orkideler için üretilmiş bitki besin elementleri kullanmalı, doz ayarı mümkün olduğunca daha az olacak şekilde yapılmalıdır. Çünkü az gübre çok gübreden her zaman daha iyidir. Üzerinde yazan dozun yarısı iyi bir seçenektir. Genel bir kural olarak yazın sık gübreleme 2-4 haftada bir, kışın dinlenme döneminde çok daha az gübreleme yapılmalıdır.
Işıklandırma
Hangi Pencere orkideler için daha iyidir?
Orkideler için en uygun seçenek batı ve doğu pencereleridir. Bu iki yöndeki pencerelerin avantajı güneş ışınları ne kadar güçlü olursa olsun yatay geldikleri için orkidelere zarar vermeyecektir. Aksine doğrudan güneş ışığını aldıklarından gelişimleri daha iyi olacaktır.
Öğle saatlerinde dik gelen güneş ışınları yarprak ve gövde de güneş yanıkları oluşmasına sebep olur. Eğer doğu ve batı yönünde penceremiz yok diyorsanız vanda ve catteya gibi ışık seven orkideleri güney pencerenize yerleştirebilirsiniz. Ancak bu orkideler de özellikle yazın dik gelen güneş ışınlarına dayanamayacaktır o yüzden tül perde arkasından süzülen ışık daha uygun olacaktır. Kuzey penceresin de orkide yetiştirilebilir ancak ışıklanma süresi yeterli olmadığından yavaş gelişim olacaktır ek ışıklandırma ile bu sorun giderilebilir.
Güneş ışınları orkideye zarar verir mi?
Orkideler orman içinde palmiyelerden süzülen ışık gibi dalga dalga gelen, yarı gölge yarı aydınlık ışıktan hoşlanırlar. Doğrudan ve dik gelen güneş ışınları orkidelere zarar verir.
Orkide satışı yapan yerlerde satın alma esnasında bitki tanıtım kartında yazanlara dikkat ederek ışık ihtiyacı size uygun orkideleri seçebilirsiniz. Hangi orkideyi seçerseniz seçin mutlaka dik gelen güneş ışınlarından korumaya dikkat edin. Fikir edinmek için çiçekler ve jaluzi konusunu okuyabilirsiniz
Karanlık mekanlarda orkide yetiştirebilirmiyim?
Bu sorunun cevabı kesinlikle evet. Yeterli gelmeyen ışık yoğunluğu floresan ışıkla veya bitki yetiştirmek için özel üretilmiş belirli dalga boylarında ışık yayan lambalar vasıtasıyla yetiştirilebilir.Sıcaklık
Orkidelerin bir birlerinden çok farklı sıcaklık ihtiyaçları vardır. Genel olarak üç bölümde incelenebilir. Soğuk, ılıman ve sıcaktan hoşlanan orkideler.
Soğuk : 8-18 C derece
ılıman : 14-21 C derece
Sıcak : 20-28 C derece
Genel olarak verilen sıcaklıklar normal yaşam standartları içerisindeki sıcaklıklardır. Daha düşük yada daha yüksek sıcaklıklar tolere edilebilir.
Nem
Tropik ormanlar yüksek nem ihtiva ederler. Orkideler havadaki bu yüksek nemden faydalanarak yaşamlarını sürdürür. İçanadolu, güneydoğu anadolu gibi kurak iklimlerde nem sorun olabilir. Yüksek nem ihtiyacı ( %40 - %80 arası )
![]() |
Orkide sulama ve nem |
Saksı Değişimi
![]() |
Orkide Saksı Değişimi |
Dinlenme Dönemi
Kış dönemine kadar gelişimini sürdüren orkideler kışın dinlenme dönemine girerek bahara hazırlık yaparlar. Bu dönemde orkide bakımı için birkaç ipucuna dikkat edilmelidir.
Kışın buharlaşma azalacağından sulama sıklığı azaltılmalıdır.
Büyüme yavaşladığından gübre gereksinimi azalacaktır. Bu yüzden sulama suyuna katılan orkide besin miktarı düşürülmeli ve 4-6 haftada bir gübreleme olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Sararan yaşlı yapraklar temizlenmelidir. Yaprak çok hafif yukarı kaldırılarak kendiliğinden kopması sağlanmalıdır.
Bazı orkide türleri kış döneminde yapraklarını tamamen dökebilir bu doğal bir döngüdür.
Sık sorulan sorularOrkide çiçeği bakımı zor mu?
Sanılanın aksine orkide bakımı zor değildir. Yalnızca uygun bitki seçimi ve biraz özen gerektirir.
Neden şeffaf orkide saksısı kullanmalıyım?
Orkide kökleri aynı yapraklar gibi fotosentez yapma özelliğine sahiptir. Bu özellikten maksimum fayda için ışık görmesi gereklidir.
Saksı harcı olarak torf veya bahçe toprağı kullanabilirmiyim?
Karada yaşayan orkideler haricinde torf yada bahçe toprağı kesinlikle kullanılmaz. Evlerde yetiştirdiğimiz ve bizim bahsettiğimiz orkideler ağaç üstlerinde yaşayan tropik iklim kuşağı orkideleridir. Bu orkideler için en uygun ortam ağaç kabukları, sphagnum yosunu, kömür parçaları gibi hava geçirgenliği ve nem tutma oranı yüksek kolayca çürümeyen karışımlardır.
23 yorum:
Daha ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz. http://www.orkidebakimi.com
Seramik saksı şeffaf saksıdan daha dekoratif ve kullanım da pek bir farkı yok. Neden şeffaf saksı öneriyorsunuz?
benım orkıdemın cıceklerı dokuldu sadece yaprakları kaldı 1 senedır hıc gelısmedı sızce ne yapmalıyım
Yaprak gelişimi olmadı ise kök gelişimi de olmamıştır bu durumda ortamdan rahatsız olabilir. Odanın sıcaklık, nem, ışık durumu, sulama sıklığınız, 2. saksı kullanıp kullanmadığınız, gübre verip vermediğiniz, saksı değişimi yapıp yapmadığınız vb. bakım koşullarını açıklarsanız sorununuzu çözebiliriz.
saksımızın altı delikli değil ne yapmalıyıoz sulama için
Merhaba sn. Can Berk Özden saksınız hediye geldi ise içinde şeffaf 2. bir saksı olabilir önce onu kontrol edin üzerindeki ağaç kabuklarını alıp kontrol edebilirsiniz eğer 2. bir saksı yok ve tabanı deliksiz bir saksı içinde ise bunun tek çözümü var mutlaka tabana delik açmanız gerekiyor. Saksı plastik, seramik vb. delinebilir bir materyalden yapılmışsa matkapla delebilirsiniz, cam ise onu delemezsiniz saksı değişimi yapmanız gerekir ama sonuçta tabanda delik mutlaka olmalı. Tabandan su tahliyesi olması kadar hava alması da önemli bu bakım koşulunu ertelemeden yerine getirmeniz orkideniz için hayati önem taşıyor. Eğer içinden 2. saksı çıkarsa bakımı öğrenene kadar şeffaf saksıda bakıma devam etmenizi öneririm ilerleyen dönemde istediğiniz türde yine orkideye uygun bir saksıya geçiş yapabilirsiniz. Hoşçakalın.
Cicegim yeni geldi porselen bir saksi var onun icine seffaf saksi ile oturtulmus porselennsaksi biraz daha buyuk dibinde taslar ve su var onun uzerine koklerin ve saksi harcinin oldugu kucuk şeffaf bir saksiyi koymuslar bu su orkideme zarar verir mi ve en onemlisi benim o seffaf saksidan cikarip saksi harciyla porselen saksiya oturtmam gerekiyormu cicegim bu sulu sekilde anlattigim sekilde kac gun yasar tesekkurler
Merhaba sn. Seher Yıldırım anlattığınız şekildeki bir sistem soğuk ve nemli iklimlerde kısa zamanda çürüme ile sonuçlanır orkidenizi ne kadar zaman yaşar diye değilde ömrü kadar yaşatmak için bir kaç önerim var. Seramik saksıdan çıkarın ve bir daha onun içine koymayın şeffaf saksı kalsın kışın haftada 1 kez, yazın 3-4 güne bir ılık suyla sulayın sulama sonrası tabağında su kalmasın çok uzun yıllar orkidenizle beraber olun. İlerleyen süreçte gübreleme, sulama gibi bakım konularında uzmanlaşarak kendi gözlemlerinizle daha başarılı bir bakım yapabilirsiniz. Orkide milyonlarca yıldır yaşamını sürdürebilmiş ve dünyanın değişen şartlarına adapte olabilmiş çok enteresan bir bitkidir dayanıklıdır kolay kolay sizi bırakmaz.
Not: Saksı değişimine gerek yok
Merhabalar,
Hediye geeln bir beyaz orkidem var yalnız.İç içe geçmiş iki saksı halinde ama içindeki saksı seramik ve deliksiz.Buna delik açmak yerine şeffaf bir sakısı alıp olduğu gibi yeni bir şey eklemeden yeni saksıya geçirsem herhangi bir zararı olur mu? teşekkürler...
Merhaba sn. Burcu iç saksının şeffaf orkide saksısı olması gerekiyordu. Şeffaf saksı alıp herhangi bir işlem yapmadan doğrudan taşıma yapabilirsiniz hiçbir sorun teşkil etmez. Erken davranmakta fayda var. Eğer kendi standart saksısını bulamazsanız piyasada satılan saksılar biraz büyük olacağından orkide toprağı ihtiyacınız olabilir.
çok teşekkür ederim hızlı cevabınız için...
merhaba,
yaklaşık 5 yıldır baktığım beyaz bir orkidem var. yeni çiçek açmaya başladı. fakat yeşil yaprak sayısı azaldı. geçen seneye kadar çiçek ve yeşil yaprak çok güzel açıyordu. fakat bu yıl yeşil yaprak sayısı gittikçe azaldı. yaprak azalması en alt yapraktan üst yapraklara kadar devam etti. şuan üzerinde 3 yaprak var. fakat yaprakların toprağın bittiği mesafeyle arasında yaklaşık 10 cm var.ve saksının etrafında keiki sayısı çok fazla arttı. bunların sebebi ne olabilir? bakımı için için ne yapmalıyım?
Merhaba sn. Sümeyye orkideniz muhtemel bir mantar enfeksiyonu yaşıyor olabilir. Eğer enfeksiyon varsa gövde ile yaprağın birleştiği noktada siyahlaşma veya mat görünümlü yapraklara göre farklılaşmış renk değişimi olacak. Keiki saksı etrafında olmaz acaba kökler saksıdan mı çıktı demek istiyorsunuz, eğer kökler dışarı çıktıysa toprak eskimiş veya saksı içi aşırı nemli kaldığı için orkide saksıdan kaçmaya çalışıyordur. Fotoğraf gönderirseniz kesin teşhis yapabilirim.
gökay bey sitenize fotoğraf yükleyemiyorum. nasıl yapabilirim?
Sitemize doğrudan fotoğraf yüklenemiyor, facebook sayfamızın ziyaretçi gönderiler bölümüne yükleyebilir veya başka bir alana yüklediğiniz fotoğrafın linkini buraya gönderebilirsiniz.
Gökay bey öncelikle yazılan sorulara vaktinde cevap verdiğinizi gördüğüm için size teşekkürü bir borç bilerek bende orkide yetiştirmeye merak saldığımı mutlulukla ifade edebilirim
5 adet orkidem var ve hepsini ayrı ayrı çok seviyorum ancak yanlış bir şey yapıp onlara zarar vermek istemiyorum.
Öncelikle ilk orkidem tüm çiçeklerini dòktükten sonra tek kalan sap kısmını internetten bakarak yanlış bilgiler ile 3. Boğumundan kesmiş bulunmaktayım ve orkidelerimi aldığımda normal toprak icerisinde ve pet bardak icerisine koyulmus kökleri halinde aldım içerisindeki topragi kökleri yıkayarak temizledim orkide topragı alamadığım, birazda kendi bitkilerimin orkide topraklarini kendim yapmak isteyişim ile 5 orkidemin saksısını şeffaf beyaz derin bir kaba yerleştirip içlerini çam ağacı kabukları ile doldurmak sureti ile kendim oluşturdum. Bu arada saksılara yerleştirme esnasında kararmış kökleri sterelize etmiş olduğum makas ile kesmek sureti ile temizledim
Nem oranını çam kabuklarının kuruluğunu göz ile kontrol ederek ortalama haftada 1 gün daldırma yöntemi ile suluyorum ve bazen günde 1 bazen 2 günde 1 olmak sureti ile çiçeklere ve yapraklara su serpiyorum
Orkidelerim için sadece çam ağacı kabuğu yeterlimidir
Saksıların altında sadece su süzme delikleri bulunmakta ķöklerin dışarı çıkma durumu olmazsa herhangi bir sıkıntı olurmu
Sulama ve su serpme yöntemi ile yapmış olduğum işlem doğrumudur
Yanlışlıkla kurumayan yaş olan dalını 3. Boğumdan budadığım orkidem için yapmam gerekenler nedir ne kadar süre alır bilgilendirirseniz çoi memnun olurum
Merhaba sn. Mevlüt Şen bende orkideleri çok seviyorum yüzlerce türünü görmeme rağmen hala ilk defa orkide görüyormuş gibi hissediyorum. Evde yetiştirdiğimiz orkideler tropik ormanlarda genelde ağaç üstünde bazıları kısmen ağaç dalları arasında, bazıları neredeyse sadece ağaca tutunmuş kökler tamamen açık vaziyette yaşarlar. Bizim yapmamız gereken doğal ortamına en yakın ortamı evde kurmak. Eğer eviniz kurak iklimlerdeyse kısmen kompostlaşmış composana markalı orkide toprağını öneririm, yok sahildeyseniz bu ürün fazla nem tutacağından önermem o zaman bizim yerli markalar var hele bir tanesi neredeyse çam kabuğunun da kabuğu hiç su tutmuyor ve kesinlikle önermem onun adını vermeyim ancak yöntemi söyleyim eğer ağaç kabuğu suya daldırdığınızda su tutmuyor veya çok az su tutuyorsa orkide için iyi bir ortam oluşturmayacaktır. İnce talaş artığı toprak yerine daha dörtgen dolgun kabukları tercih edin. İdeal orkide toprağı olarak göknar kabuğu kullanılıyor, ancak ben meşe odun kömürü kırıkları, pomza vb. karışımlarda da başarıyla orkide yetiştirdim. Hatta bir alman patentine rastladım iğne yapraklı çamı 160C civarında odun kömürü gibi kömürleştiriyor ve orkide yetiştirmede kullanılırlığını anlatıyordu. Kendi karışımlarınıza meraklı olduğunuz için detay bilgi olrak veriyorum. Toprak karışımı için vereceğim adresi inceleyebilirsiniz http://repotme.com/orchid-media/index.html.
Derin kap kısmına gelirsek phalaneopsis türü orkide için ideal kap boyutu 11*11 cm şeffaf saksılardır bunun dışını tercih etmemeye özen gösterin. Derin saksılar hüsranla sonuçlanabilir.
Sulama çam kabuğunun su tutma kapasitesiyle çok yakından alakalı o nedenle kesin birşey söyleyemem ancak 1 haftanın uzun süre olduğunu söyleyebilirim. Sizin için tam profesyonel sulama yöntemi şu şekilde olacak bugün suladık saksı içi kökler canlı parlak yeşile dönecek, sonra gün gün renk açılacak pastel gri yeşil ton alacak. Tüm saksı içi aşağı yukarı bu renge döndü mü yeniden sulama yapacaksınız. Tahmini ideal saksı harcıyla kışın haftada 1, yazın 2-3 güne bire denk geliyor.
Nemli bölgedeyseniz su spreylemeyin taç çürüklüğüne neden olabilir.
Yaş dalı budamanız doğru bir işlem o dal iyi bakım, uygun koşullarda tekrar sürgün vererek çiçek dalı üretecek.
Facebook sayfamıza orkidelerinizin saksı içi köklerini, genel bakım ortamını eklerseniz daha kesin teşhisler koyabilirim.
Merhaba ben 3 orkidemi buyuk bir fanusta birlestirmek istiyorum dip kisma buyuk cakil taslari koysam ideal bi ortam olusturmus olur muyum?
Merhaba sn Ali Gürkan bunu yapmak mümkün. Benim önerim tabanda çakıl taşı yerine görünmeyecek şekilde merkeze yerleştirilmiş bir plastik ızgara sistemi koymanız. Merkez havada dursun yanlardan bir miktar su çekişi yapsa da sorun olmayacaktır. Ayrıca ızgaranın üzerini LECA, Hydroton, pomza vb. bir süngerimsi taşla, üzerini ise iri taneli, elenmiş ağaç kabuğu, sphagnum yosunu vs. ile doldurup süsleme ve ideal ortam yapabilirsiniz. Sulamada tabanda çok uzun süre su kalmasın aslında kalsa bile sorun olmayabilir ancak kesin söylemem mümkün değil orta anadolu koşullarında sorun olmadığını defalarca gördüm, ancak nemli iklimlerde sonucu kestiremiyorum. Yapar bizimle süreci paylaşırsanız çok memnun oluruz. İyi günler dilerim.
Merhaba acemi orkideci olarak yardımlarınızı bekliyorum😞1 hafta önce marketten çiçeği dökük beyaz orkide aldım ama bilmediğimden saksisini degistirdim şeffaf ama pembe renkli ağaç kabuğundan aldım orkidenin toprağı yosunmus yosunları kökten temizleyip orkide yi diktim.Mutfaga koydum mutfağın da kapalı balkon ve bir cam daha var iç kısımda ve güneş hiç eksik olmaz.internetten okuduğum kadarı ile 3.cü bogumdan dalı kestim ama makası steril etmedim dahası onu bilmiyordum😞her gün de yaprakları ile ustten suladim ve malesef alt yaprağı sararıp buruştu.topraktan cikarttip baktım yemyeşil olan kökler kurumuş ve yaprak dipleri kararip çürümeye durmuş kurumuş olan kökler kestim ve yeniden eski saksina diktim olmemesi için ne yapılmalı şimdiden teşekkürler
Merhaba sn. Zeynep Duru facebook sayfamızın ziyaretçi gönderilerine sorunlu gördüğünüz kısımların fotoğraflarını çekip gönderirseniz kesin teşhisi koyabiliriz.
Sayın Gökay bey Facebook sayfasında orkide bakımı altında orkide yetiştiriciliği grubu vardı oraya fotoğraflar attım ama sizin sayfanizin adı nedir bana yardımcı olursanız sevinirim
Benim orkidelerim hep kökü çürüyor. Çözümü nedir.
Yorum Gönder